35 години от една от големите трагедии в историята на Европа

Днес се навършват 35 години от една от най-големите трагедии в историята на Европа – аварията в атомната електроцентрала в Чернобил.

На 26 април 1986 година, час и половина след полунощ московско време, светът става свидетел на най-тежката авария в историята на ядрената енергетика. По време на рискован експеримент е допусната грешка, която води до експлозия в четвърти блок на АЕЦ „Чернобил“, в тогавашната Украинска съветска социалистическа република.

Непосредствено следвзрива загиват 31 души. Милиони са засегнати от радиацията.

Евакуацията на хората от района започва чак 36 часа след инцидента. Заради информационното затъмнение светът, включително и България, научава със закъснение за страшния инцидент.

Комунистическата власт у нас налага „информационно затъмнение“ за аварията в Чернобил. Новината за нея се пази в пълна тайна и повечето хора в България остават в абсолютно неведение.

Поради тази причина тонове продукция, напоена с радиационен дъжд, е изкупена от пазара. Консумацията на опасните краставици, домати и марули застрашава здравето на много хора у нас, както и на децата им.

Над 600 000 специалисти в Украйна са работили по затварянето на реактора и овладяването на всички рискови проблеми. От тях около 25 000 са починали под 40 година възраст, а 200 000 са обявени за инвалиди.

В засегнатите райони са установени хиляди случаи на непълнолетни деца, страдащи от рак на щитовидната жлеза.

Районът около Чернобил ще трябва да остане необитаем в продължение най-малко на 3000 години, казват експертите.

Ново защитно съоръжение е монтирано над стария саркофаг, с който е покрит разрушеният реактор от Чернобилската АЕЦ. Очаква се стоманеният саркофаг, който струва над два милиарда евро, да изолира опасната радиация за поне още сто години.

 

 

(Visited 11 times, 1 visits today)