НАЙ-НОВИ:

35% от учителите ще напуснат, ако им искат зелен сертификат

Близо 35% от българските учители казват, че биха напуснали системата при въвеждане на зелен сертификат.

Неодобрението на въвеждането на зелен сертификат в образователната система е 86% срещу едва 12% одобрение.

Неговото неочаквано въвеждане ще блокира образователната система, ще доведе до отлив на учители и ще създаде брутални трудности на българските родители.Това пишат от Синдикат „Образование“ в отворено писмо до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров по повод напрежението в образователната система.

„През последните дни в медийното пространоство се загатва за задължителен зелен сертификат за учителите в България. Какъв е вашият стратегически план за образователната система, за въвеждането на ОРЕС и диференцирания подход, за евентуално въвеждане на зелен сертификат към учители и ученици…..Образователната система е най-организирана и най-планомерна система в България, тя е най-голямата публична сфера и ефекта на брейнсторма не би бил приложим“, пишат още синдикалистите.

Още по темата

21 окт 2021 18:30

31

21 окт 2021 15:17

69

21 окт 2021 09:24

459

В писмото си те задават няколко основни въпроса:
•    Ще бъде ли въведен зелен сертификат към българските учители?
•    Ще бъде ли въведен зелен сертификат към ученици след 12 годишна или след 18 годишна възраст?
•    Ако бъда въведен, какъв ще бъде гратисния период за неговото въвеждане?
•    Зеленият сертификат ще има ли обвързаност с процента на заболеваемост?
•    Ако бъда въведен зелен сертификат, ще се осигурят ли безплатни антигенни тестове /3 пъти седмично/ за работещите в образователни институции, които все още не са ваксинирани?
•    Каква ще бъде организацията от страна на МЗ при евентуално въвеждане на заления сертификат?
•    Ако бъда въведен зелен сертификат, ще се осигурят ли пунктове за антигенни тестове във всяка образователна институция?
•    Ще бъдат ли признати за учителите тестовете за антитела, при условие, че наша анкета установи, че 45% от работещите в системата са преболедували, но не са обявили това в РЗИ?
•    Учители боледуващи от кои болести, ще получат зелен сертификат без ваксина?

„Освен това организиране на хибриден учебен процес при липса на учители е невъзможен за организиране.
Преминаването в ОРЕС на начален етап води до огромни дефицити в учениците на тази възраст, а вредите за първокласниците ще бъдат непреодолими, при по-дълго прилагане на тази мярка.

Социалните партньори ви съветват да подобрите Вашата комуникация с Нас образователните експерти и нека диалогът, а не политическия дикат да бъде водещ при Вашите следващи решения и заповеди.

Синдикат „Образование“ запазва своята готовност да реагира с всички възможни средства, включващи протести и стачка при липса на диалог в тази трудна ситуация.“, категорични са експертите.
 

https://www.dnes.bg/…………. ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

[post-views]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Left Menu Icon