Полезни съвети

4 храни, които държат мозъка свеж

Мозъкът несъмнено е най-важният орган на човека. Там протичат жизнено необходимите процеси, които правят живота изобщо възможен. Мозъкът се намира в черепната кухина и чрез кости и кожа е добре защитен от външни влияния. Милиарди нервни клетки позволяват на тялото ни да изпълнява многобройните си специфични задачи.

Сетивни възприятия, мисловна дейност, движения на тялото и емоции – всички тези процеси се координират от централната нервна система (главен и гръбначен мозък).

Размерите на мозъка и на отделните му дялове са различни при мъжете и жените, като по правило мозъкът на мъжете е по-голям. С напредването на възрастта човешкият мозък се променя.

Увеличава се податливостта към заболявания , а натрупването на протеинови плаки повишава риска от Алцхаймер. През целия ни живот умират 10 процента от нервните ни клетки. Ето защо е особено важно да поддържаме мозъка си свеж и млад. Така наречените „мозъчни храни“ (brain food) може да ни помогнат да противодействаме на остаряването на този изключителен орган.

Ядки и сушени плодове

Ядките и сушените плодове са особено ценни храни и не бива да липсват в нито един кухненски шкаф. Те съдържат Омега-3 есенциални мастни киселини, които спадат към ненаситените мастни киселини и са от жизненоважно значение за човешкия организъм. Полезни са и за имунната система на мозъка. Освен това приемът на ядки и сушени плодове понижава общото ниво на холестерола и така рискът от сърдечно-съдови заболявания намалява. Ядките доставят на организма и важни витамини от група В, антиоксиданти и минерали, които играят съществена роля за предпазването от чужди на нашия организъм „нашественици” .

Черни боровинки

Черните боровинки съдържат фитохимикали и по-специално флавоноиди. Тези вещества подсилват имунната система и предпазват от свободните радикали, които се образуват като междинни продукти в тялото, причиняват оксидативен стрес и могат да увредят клетките ни. Съдържащите се в черните боровинки пигменти понижават риска от Алцхаймер. Тези чудодейни плодове задължително трябва да присъстват в менюто на хора над 50-годишна възраст.

Зелени зеленчуци

Преди всичко зелените листни зеленчуци оказват благотворен ефект върху мозъка, предпазвайки го от увреждане на когнитивните функции и деменция. Така наречената диета MIND включва броколи, спанак, коприва, лапад, маруля, зеле и ряпа. Тази програма се основава върху здравословно балансирано хранене според принципите на средиземноморската диета и обхваща преди всичко растителни храни с много плодове и зеленчуци, риба и качествен зехтин за превенция на многобройни болести, които обикновено възникват с напредването на възрастта (диабет, хипертония).

Вода и зелен чай

Човешкият мозък се състои от около 75 процента вода. Недостатъчният прием на вода води до дехидратиране на тялото и мозъка, а последствията са затруднена концентрация и главоболие. Ето защо снабдяването на тялото с вода е от основно значение за голяма част от неговите функции, управлявани от мозъка. Препоръчително е всеки ден да се изпиват по 2-2,5 литра вода. Зеленият чай може да се комбинира с пиенето на вода. Той има едновременно успокояващо и ободряващо действие и е богат на катехини (фитохимикали), които са едни от най-мощните и полезни антиоксиданти и предпазват от атеросклероза. Blitz.bg

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Щъркелови гнезда са обезопасени в Кърджали и Хасково

Те са общо 102, казаха от РИОСВ...

21 минути ago

Как ще се вдигат пенсиите до 2027 година?

Ръстът намалява, таванът остава 3400 лв....

26 минути ago

Великденски футболен турнир събра над 150 деца от 15 отбора в Стара Загора

  В Стара Загора се проведе Великденски футболен турнир за деца набор 2015 и 2016…

40 минути ago

ЦИК разяснява: Как ще различаваме бюлетините за НС и ЕП?

Росица Матева: Ще се използват около 9800 машини...

58 минути ago

В София поставят украса за великденските празници

Декоративни яйца са украсени с естествени цветя...

един час ago

Пожарната с близо 1900 проверки на храмове, хотели и хижи

Целта е осигуряване на безопасността за Великден...

един час ago
image0 (9K)