Над 40 000 гърци вече са ваксинирани срещу коронавируса

Продължават строгите ограничителни мерки в Гърция срещу разпространението на коронавируса. Те включват вечерен час и забрана за напускане на дома без причина.

След два месеца карантина новозаразените са 800 души и жертвите за деня 32, предаде БНР.

Над 40 хиляди гърци вече са ваксинирани срещу Covid-19,съобщават от министерството на здравеопазването. Те са само медицински персонал, които са на първа линия. От 20 януари започва имунизирането на възрастните хора над 85 години. 60 000 гърци на тази възраст ще получат съобщения по мобилните телефони за начина на ваксиниране.

И днес преподавателите в началните училища и детските градини се тестват за коронавирус, за да бъдат допуснати утре на работа. След повече от два месеца строга карантина властите в Гърция решиха от понеделник малките деца и ученици да започнат присъствено обучение.

Според лекарите децата на тази възраст много рядко са носители на вируса, но ще влизат в час при строги епидемиологични мерки и задължително с маска в час и навън.

От министерството по защита на гражданите информират, че при наличие на достатъчно бройки от ваксината процедурата може да се активизира до 2 милиона ваксинирани на месец.

В последните дни област Атика е силночервена зона, където са повече от новорегистрираните носители на вируса. Поради тези причини националната карантина е удължена до 18 януари.

Следващата седмица премиерът Кириакос Мицотакис свиква заседание на парламента за обсъждане на стратегията срещу пандемията.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)