Световни новини

40 000 отново на протест в центъра на Букурещ

Без инциденти протече втората вечер на антиправителствени протести в Румъния. Ден по-рано над 400 души бяха ранени след сблъсъци между полиция и демонстранти, искащи оставката на кабинета на социалдемократите.

[ad id=“225664″]

В съботната вечер отново десетки хиляди изпълниха центъра на Букурещ. Протести имаше и в по-големи градове, като излезлите са несъгласни с политиката на правителството, която според тях ще намали борбата с корупцията в северната ни съседка.

„Не мога да продължавам така. Ако тези протести не доведат до нещо, нацията ни е изгубена“, обясни мотивите си 19-годишен протестиращ в Букурещ..

В антиправителствените протести в Румъния участие взимат много емигранти, които вече не пребивават постоянно в страната заради лошите условия на живот.

Според някои оценки протестиращите тази вечер в центъра на Букурещ са били 40 хиляди.

На фасадата на една от сградите на Площада на победата с проектор с огромни букви е изписано послание за оттегляне на премиера: „Дънчила, оставка!“ Преди това хилядите демонстранти светнаха с мобилните си телефони и пяха близо 10 минути химна на Румъния, а някои раздаваха червени рози на полицаите. Недоволните скандираха „Без насилие“, „Единство“, „Оставка“, „Крадци“.

[ad id=“263680″]

Протести имаше снощи и в други румънски градове като Клуж, Сибиу, Тимишоара и Констанца.

Демонстрациите доведоха до размяна на остри реплики между управляващите. От Социалдемократическата партия излязоха с изявление, в което поискаха официално извинение от президента Клаус Йоханис заради критиките му към действията на полицията през вчерашния ден, когато десетки бяха задържани, а над 450 пострадаха при сблъсъци.

В пост в социалните мрежи Йоханис определи тези действия като брутални и непропорционални, а премиерът Виорика Дънчила обвини държавния глава, че подстрекава народа срещу правителството. По-късно лидерът на управляващите Ливиу Драгня нарече митингите акция срещу конституционния строй на Румъния.

[ad id=“236993″]

Себастиян Курц – канцлер на Австрия, която в момента председателства ЕС, обаче разкритикува властите в Букурещ, като заяви, че Европа очаква пълни обяснения за случилото се.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Любовният ви хороскоп за май

Не бива да бързаме...

6 минути ago

Хартиените бюлетини на изборите за НС и ЕП ще са с различни цветове

23 партии и 11 коалиции ще се борят за гласа на избирателите...

21 минути ago

Контрера: Археологическите разкопки около „Св. Неделя“ са зарити

Какво се случва с археологическия обект?...

един час ago

Главчев няма да взима заплата като външен министър, само като премиер

Като служебен министър-председател той получава 11 000 лева...

един час ago

Часовникът на най-богатия пътник на “ Титаник“ е продаден за 900 000 паунда

Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда...

2 часа ago

Koe e фитнес предизвикателствотото, което подлуди света?

Какво представлява и дали е подходящо за следване...

2 часа ago
image0 (9K)