5 варианта как ще се учи след 18 януари

5 варианта за учебния процес след 18 янаури са обсъждани на отраслов съвет в МОН, съобщи директорът на 119 СУ Диян Стаматов за „24 часа“. Какво решение ще се вземе, ще зависи от обстановката с коранавируса в страната.

Очаква се в средата на тази седмица да се посочи как ще се продължи обучението от 18 януари.

Само малките ученици да продължат присъствено след 18 януари   

Те учат и в момента присъствено. За тяхното ограмотяване това е много важно. Прогимназията и гимназията продължават онлайн. Връщането им в училище да е обвързано с процеса на ваксинация на учителите.

Малките ученици да се върнат онлайн – това е най-лошият вариант   

Това може да се случи само при влошаване на епидемиологичната обстановка.

Връщане на всички ученици в класните стаи в малките училища

В училищата, които имат по 200-300 ученици, да могат да се върнат всички класове в класните стаи. Такива учебни заведения има в малките населени места, които са отдалечени от областния център. Например в Батак, Самоков, Панагюрище, Копривщица. Връщането да може да стане само, ако няма голям процент на заболели учители и ученици.

Връщане на ключовите 5, 7 и 12 клас в училище в големите градове

5 клас са първа година в прогимназията, имат много преподаватели и трябва да ги опознаят. На 7 клас им предстоят национални външни оценявания. 12-класниците имат държавни зрелостни изпити.   Връщането да е обвързано с превключване. Учениците да се връщат за седмица присъствено и после пак да имат за седмица онлайн обучение.   Идеята е в присъственото обучение да се предаде важен учебен материал, да има подготовка за НВО и ДЗИ, учениците да могат да задават въпроси.   Най-трудно ще бъде присъственото обучение в големите училища с над 800-900 ученици. Трудно се преодолява струпването на много ученици на едно място и смесването на различните потоци. Това се очаква да се случи поради дългата изолация и обяснимото желание да се видят.

Стъпаловидно връщане на различните класове

Едната седмица се връщат 5-те класове в първа смята, а във втора – 8-те класове. Следващата седмица сутрин са 6-те класове, а следобед 9-те класове. Третата седмица първо са 7-те класове, а после – 10-те класове.   Връщането на големите ученици да е след първата вълна на ваксинация на учителите „Връщането трябва да е много внимателно, а не стихийно“, смята директорът на 119 СУ. Диян Стаматов подкрепя идеята, че връщането на големите ученици трябва да стане след първата голяма вълна на ваксинирани учители. Дори това да са само 15-20% от преподавателите, ще се намали напрежението.

Очаква се решение да е взето в средата на седмицата как ще се процедира след 18 януари с учениците.
Заповедта на образователния министър за 5-12 клас е за онлайн обучение е до края на януари. Днес той и здравният министър трябва да се срещнат.


image0 (9K)