От 5 до 15 години за кибер престъпление

Аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала през различни обучения. Как да не разбирам от компютри? Всеки държавен служител трябва да разбира. Това каза вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова в ефирна на Нова телевизия.

Предложението да бъде председател на съвета идва от премиера Бойко Борисов, каза тя. Той лично й е предложил на 19 август. Николова обясни, че в съвета ще влизат 18 експерти – от силовите министерства, ще има представител на президента и т.н. Тя обясни, че ще е необходимо да се изготви стратегията по киберсигурност, а след това да се определи и национален координатор на съвета. „След като съм приела този ресор, за мен е предизвикателство да работя в тази сфера. Тук специфичното е, че след атаката към НАП, държаввата предприе редица фактори. Аз внесох спешна наредба в министерския съвет относно информационната сигурност“, каза вицепремиерът. Тя отрече спекулациите, „че я вкарват в капан“, предлагайки й поста.

„През последните 2 години сме свидетели на европейски хакерски атаки, пострада и Германия“, каза Николова. Тя припомни, че Съветът на Европа наскоро прие наредба, която посочва редица санкции, които ще са срещу хакери. Категорично ще има промени в закона, обясни Николова. И добави: „Вече започнахме промени в Закона за електронното управление“ Тя заяви, че ще предложи промени в Наказателния кодекс, тъй като в момента санкциите били изключително занижени. Ще предложи от 5 до 15 години за компютърни престъпления – проникване, хакване, установяване на система, хакване на пароли, изброи тя.

BNews.bg


image0 (9K)