5 изненади от гласуването в чужбина

Подценяван и пренебрегван, вотът на българите в чужбина изненадва от сутринта и партиите, и анализаторите. До 16 ч. се откроиха пет големи изненади.

1. Рекорден вот в Турция

Въпреки всички предварителни твърдения на Външно министерство, че сънародниците ни в Турция може и да не са особено активни, опашките пред урните от сутринта удивиха всички.

Хората се наредиха да пускат бюлетини още в 6.40 ч.

Напрежението се покачва, защото до последно Външно министерство обявяваше, че очаква не повече от 20 000 души като се позоваваше на предварително подадените декларации.

Както обикновено обаче хората в деня на вота идват с попълнени декларации. Според доброволците- наблюдатели, които следят за процеса в Югоизточната ни съседка, възможно е до края на деня да гласуват 70 000 души.

В Турция бяха разкрити 35 секции.

2. Младите напълниха секциите в Западна Европа

Младите българи в Западна Европа напълниха секциите. Фейсбук се наводни от снимки на опашки пред урните в Лондон, Мюнхен, Барселона.Особено силен е интересът младите в Мюнхен.

„Аз чаках близо час и половина, за да дам своя глас. Нямаше абсолютно никакво напрежение сред хората на опашката, която беше дълга над 300 метра“, разказва старозагорката Любомира Иванова за Dariknews. И допълни: „Направи ми впечатление, че да гласуват днес бяха дошли предимно млади хора, студенти.“

Тази година изборните секции в Германия са 69. Мюнхен е градът с най-много подадени заявления за гласуване – 1193. Документът се разпечатва и при гласуването се подписва пред комисията.

3. 2000 на опашка в Англия въпреки локдауна

Опашки в Лондон извиха сънародниците въпреки локдауна. От ранни зори желаещи да гласуват се наредиха в дълга колона пред посолството ни в британската столица.

На една от опашките пред секцията в Сътън имаше около 2000 души. Гласували разказаха, че са чакали около два, три часа за да упражнят правото си на глас.

Властите в Сътън дори отправиха официално предупреждение, че може да преустановят гласуването заради противоепидемичните мерки, предаде бТВ.

Германия

От българското посолство в Лондон взеха решението за секциите на базата на четири основни критерия: брой на подадени заявления за гласуване, брой на внесени документи са уседналост по региони, географско разпределение и брой на гласувалите в предишни избор.

На някои българи из се наложи да пътуват по-дълго време до одобрените секции, но това не ги отказа. И те въпреки неудобствата се включеха в гласуването. Най-много са избирателните секции в Лондон – 13.

4. 40 минути чакат в Барселона

По 40 минути чакаха българите в Барселона, за да пуснат бюлетина, но това не ги отказа от гласуването. В цяла Испания са подадени рекорден брой заявления за гласуване – 7778. Следобед се очаква засилване на избирателната активност, което вероятно ще доведе до струпвания и на други места като Мадрид и Валенсия.

5. За кого ще отиде студентският вот?

За кого ще отиде гласът на младите българи в Западна Европа и САЩ е големият въпрос, твърдят социолози. Досега за този вот основно се бореха градската десница и ГЕРБ.

Но на тези избори и двете партии получиха голяма конкуренция в лицето на Слави Трифонов. За гласа на младите българи зад граница се бори и Цветан Цветанов. Развръзката ще дойде на 5 април, когато приключва и последния вот на сънародниците ни зад граница – този на българите в Чикаго.


image0 (9K)