5 начина да се справите с токсичните колеги

5 начина да се справите с токсичните колеги

Снимка: Istock

image0 (9K)

Прекарваме повече време в работата сред колегите си, отколкото сред близки. Затова е много важно какъв е работният климат. Има едно неписано правило, което важи за всяка фирма (с изключение на личната фирма) – токсичните колеги. Един или повече, те са навсякъде. Понякога са толерирани от ръководството, получават високи заплати, а уменията им далеч не ги оправдават. Как да се справите с тях?

Не се потапяйте в негативизма на въпросния колега или колегите

Много малко време ни е нужно, за да разберем дали приятно милият колега, всъщност е токсична личност, която вреди на екипа, но може да навреди в частност и на нас. Затова е важно бързо да се разграничим от такива колеги, да прекарваме по-малко лично време с тях – например паузи за кафе, обяд, в които говорим за всичко и може да бъдем въвлечени в интриги. Има една мисъл която гласи, че „Корабите не потъват заради водата около тях; корабите потъват заради водата, която влиза в тях.“

Бъдете настоятелни с идеите си

Токсичният колега се страхува от конкуренцията, защото знае, че няма особени възможности, които да доказва. Ето защо той ще се опита по всякакъв начин да навреди на вашите планове за доказване, за осъществяване на идеите ви. Бъдете упорити и не се поддавайте на този натиск, особено ако от този колега не зависи осъществяването на идеята ви или поне не на сто процента. Ако е необходимо разговаряйте с мениджър на високо ниво и представете идеите си на него.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Източник: https://www.dnes.bg/……………….

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!