5 неща, които да направите, за да е сладък сънят ви

Оставането вкъщи по време на пандемия си има и своите предимства. Докато преди нямаше как да завършим работния ден с чаша бира или вино в ръка, сега този сценарий е напълно възможен. Заради стреса и напрежението около разпространението на коронавируса, много хора често си позволяват да пият по малко и през седмицата. Обикновено това ги успокоява, но може да навреди на съня им.

Пиенето на до една чаша вино на ден е препоръчително и носи редица ползи, но когато това количество се увеличи, в тялото попадат повече токсини, които объркват имунната система и причиняват безсъние. Да не говорим как увреждат кожата. Това обяснява пред EatingWell диетологът Лиза Валенте. Чаша розе или лек коктейл всяка вечер се превръща в рутина за хората по време на социална изолация, когато заведенията не работят или няма с кого да се видят.

Но тези питиета не бива да се поглъщат непосредствено преди заспиване. Алкохолът пречи на качествения сън и е по-добре да се ограничи до минимум през седмицата.

image0 (9K)

Ето няколко по-здравословни неща, с които може да го замените, за да си лягате без проблем:

1. Изпийте чаша чай

Чаят не се харесва от всеки, но през зимата ще ви помогне да изпаднете по-лесно в покой. Мента и лайка са билките, които може да ползвате за тази цел. Те успокояват сетивата.Онова, което може да направите, е да превърнете пиенето на чашата чай в истински ритуал. Започнете с приготвянето му, като го поглъщате бавно, четейки книга или слушайки релаксираща музика. Затъмнете стаята като пуснете завесите и изгасите част от осветлението.

2. Вземете душ (вана)

Не само хората, които работят в офиса, са напрегнати в края на деня. Тези, които си стоят вкъщи, също имат нужда от сваляне на негативните емоции. Все пак цял ден са били затворени в хола или кухнята си. След вечеря, която трябва да е най-късно до 19, може да пиете чаша вино, но вместо това си вземете освежаващ душ или се топнете във ваната с ароматни соли. Отново ще ви напомним, че хубавата музика, свещи или пък някой любим аромат, ще поглезят сетивата ви, за да спите като ангелче, пише Tialoto.bg.

3. Кратка разходка

Не бъдете мързеливи. Дори и да сте уморени, излизането навън ще ви подейства ободряващо. Направете си кратка 5-10-минутна разходка около дома, за да изчистите съзнанието си и намалите безпокойството. Може да вземете половинката със себе си или да се раздвижите сами, като по-добре не взимайте със себе си мобилния телефон, за да не се разсейвате с месинджъра или някое внезапно обаждане.

4. Преоблечете се

Обичате ли да се приберете у дома след работа и бързо да свалите дрехите, с които сте били цял ден на работа. Всеки познава онова приятно усещане, когато легне на дивана с любимите си спортни дрехи, които носи вътре. Ако все още нямате намерение да лягате – гледате филм или четете книга, все пак се преоблечете с пижамата. Понякога допирът на сатена или памука с кожата успокоява.

5. Романтика със свещи

Хубаво е преди лягане да направите плавен преход от деня към нощта. Цял ден сте работили на неприятните светлини в офиса или своя дом, където не влизат достатъчно слънчеви лъчи. Настройте се за заспиване, като пуснете нощната лампа или запалите свещи около вас. Светлината на свещите създава уютна атмосфера, а ароматът им е истински релакс за всеки. Ако си вземете и пръчки с лавандула или включите дифузера с няколко капки етерично масло, дори може да заспите на дивана.

 

(Visited 4 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!