5 признака, които предупреждават за ревматоиден артрит

Случвало ли ви се е да се събуждате вдървени и с болки в тялото? Или пък да изпитвате умора, която те кара да искаш да лежиш в леглото цял ден? А болката съпровожда ли всяка стъпка, която правите?Не е изключено да имате ревматоиден артрит.

[ad id=“225664″]

Това е автоимунно заболяване, което е особено трудно за диагностициране, тъй като симптомите му често се бъркат с други състояния, при които също се наблюдават скованост, болка и умора.

Кои са най-честите симптоми на ревматоиден артрит?

Болка в ставите

В ранните етапи той обикновено засяга малки стави – на пръстите, на дланите, на пръстите на краката и на стъпалата. С напредване на болестта може да се разпространи до по-големи стави – тези на китките, коленете, глезените, лактите, бедрата и раменете.

Скованост

Усещането за скованост е много общ симптом на ревматоиден артрит и обикновено е най-дискомфортно след събуждане или след дълги часове пред телевизора.

Подуване

Това е друг симптом, който може да сигнализира за това автоимунно заболяване. Отокът може да стане толкова болезнен, че може да причини деформация на ставите или костна ерозия.

[ad id=“263680″]

Дисфункция на ставите

С течение на времето може да забележите, че не сте в състояние да изпълнявате обикновени ежедневни задачи, които доскоро сте правили. Отварянето на кутия, изпращането на текстови съобщения по телефона или да се качвате по стълбите…

Тежка умора

Ние всички сме уморени от време на време, но умората за хората с ревматоиден артрит е на друго ниво.


image0 (9K)