Над 5000 зрелостници на матурата по български език и литература през август

Над 5000 зрелостници са подали заявления за първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература на сесията през август-септември, съобщиха от Министерството на образованието. Точния брой на подадените заявления са 5178.

[ad id=“225664″]

На втори задължителен държавен зрелостен изпит по избор да се явят са пожелали 4826 младежи. В това число влизат хора, които не са успели да положат успешно изпитите си през май, но и през минали години.

Голяма част от зрелостниците са избрали да държат изпит по биология и здравно образование – близо 2000, а на най-малко са предпочелите изпита по испански език – едва трима.

[ad id=“226585″]

За трети зрелостен изпит по желание за септемврийската сесия са кандидатствали само 11 младежи, като 4-ма от тях искат да се явят на изпит по английски език, 2-ма по математика, 2-ма по география и икономика и по 1 на физика и астрономия, химия и опазване на околната среда и италиански език.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе на 28 август 2017 година, а вторият задължителен зрелостен изпит – на 29 август. Изпитите по желание ще са в периода от 30 август до 5 септември по график, който ще бъде обявен допълнително, утотчниха от министерството.


image0 (9K)