НАЙ-НОВИ:

52 800 дози от ваксината на „АстраЗенека“ пристигна у нас

52 800 дози от ваксината на компанията „АстраЗенека“ срещу COVID-19 пристигна тази сутрин у нас, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Създадена е организация ваксините веднага да бъдат разпределени в 28-те регионални здравни инспекции в страната и приложението им да започне.

„Имунизациите в първите четири фази от ваксинационния план ще бъдат възстановени вероятно от днес“, съобщи директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, предаде БНР.

„Веднага ще бъдат разпределени по РЗИ-та и от РЗИ-тата към съответните и лични общопрактикуващи лекари и ваксиниционните пунктове. Още „зелени коридори“ няма да бъдат възстановени, защото чакаме да дойдат още две пратки с ваксини в началото на следващата седмица. Да има възможност широко да се отворят. Иначе ще отворим за един ден, ще свършат и после пак ще има напрежение. По-добре да се изчака 2-3 дни и тогава, когато има наистина достатъчно количества да започнем да работи“, коментира проф. Балтов.

В понеделник страната ни очаква да получи и 21 060 дози от ваксината на „Пфайзер“.

По думите на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов втората доза от РНК ваксините се пази. „От векторната ваксина може да се поставя доза при постъпване на ваксините в страната, защото периодът между двете дози е 10 седмици“, каза той.

Ваксините се разпределят 50% за личните лекари, а останалите 50% по пунктовете за ваксинация.

  Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Най-нови