НАЙ-НОВИ:

55 часа работа на седмица повишават риска от ранна смърт, сочи проучване на ООН

Рискът от ранна смърт, причинена от сърдечни болести и инфаркт, е по-висок за хора, които работят над 55 часа седмично. Това показва доклад на Организацията на обединените нации (ООН).

Изследването е направено от Световната здравна организация (СЗО) и Международната организация на труда (МОТ) и е публикувано на 17 май в изданието Енвайрънмънт Интернешънъл. То е първото глобално проучване на рисковете за живота и здравето, асоциирани с дългите работни часове. Докладът е фокусиран върху предпандемичните години (2000-2016) и събира данни от десетки проучвания, включващи стотици хиляди участници.

„Работата от 55 часа или повече на седмица е сериозна заплаха за здравето,“ каза Мария Нейра, директор на отдел околна среда, климатични промени и здравеопазване към СЗО. „Време е всички – правителства, работодатели и служители – да отворим очи за факта, че дългите работни часове могат да доведат до ранна смърт.“

Според данните броят на смъртните случаи, причинени от сърдечни болести, свързани с превишено работно време, се е увеличил с 42%, докато числата за инфаркт са скочили с 19%.

Само през 2016 г. 488 млн. души в целия свят са били принудени да работят над 55 часа седмично, в резултат на което 398 000 са починали от инфаркт, а 347 000 – от сърдечни болести, сочи докладът. Според него хората от западния тихокеански регион, югоизточна Азия, мъжете и възрастните хора са от по-засегнатите групи.

-->

Проучванията показват и че пандемията от коронавируса ускорява последствията от превишеното работно време. Тя е „променила значително начина, по който много хора работят“, каза Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО. Според него „дистанционната работа се е превърнала в норма в много индустрии, често замъглявайки границите между дома и работата“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Най-нови