Страсбург: 60 коли са изгорени в новогодишната нощ по време на безредици

Около 60 автомобила са изгорени по улиците на Страсбург и другите градове в департамент Долен Рейн по време на улични безредици в навечерието на Нова година. За това съобщава вестник Dernières Nouvelles d’Alsace, цитиран от ТАСС и Агенция Фокус.

Първите съобщения за палежи са от около 19:00 часа на 31 декември от района на Кроненбург, западно от Страсбург. След полунощ съобщенията за горящи автомобили дойдоха и от общините Мюнциг, Саверн и Оствалд. По-късно стана известно за актове на вандализъм и палежи в община Селестат.

Общо жандармерията и полицията успяха да задържат 20 души за една нощ в Страсбург и предградията му. Причината за задържането им често не са бунтове и вандализъм, а неспазване на вечерен час, забрана за големи събирания и използване на пиротехника. Изданието отбелязва, че като цяло ситуацията в Страсбург е била много по-спокойна, отколкото в предишни години, когато по улиците на града са се избухвали сблъсъци между полицията и групи вандали.

image0 (9K)

Независимо от това забраната за използване на пиротехника е била нарушена навсякъде и в един случай това е коствало живота на 25-годишен французин, дошъл да се види с приятели в комуна Буфцхайм на 30 км южно от Страсбург в новогодишната нощ. По време на изстрелването на салютите един от фойрверките не е сработил и той отишъл да провери в какво става въпрос. Щом се приближи до него фойрверкът избухнал. Според AFP, още трима души са били леко ранени при пускането на фойерверки в други общини на Долен Рейн.

Френското министерство на вътрешните работи разположи 100 хиляди полицаи и жандармеристи, за да гарантира сигурността по улиците на френските градове в навечерието на Нова година. Една от основните им задачи беше да предотвратяват неразрешени митинги и безредици в градовете, както и да следят за спазването на комендантския час, който действа в цялата страна от 20:00 до 06:00 часа като част от мерките за борба с епидемията от коронавируса.

(Visited 3 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!