По 600 лв. месечно на лекар до края на епидемията, предвижда бюджетът за здраве за 2021 г.

5 млрд. и 341 млн. лева ще бъде бюджетът на Националната здравноосигурителна каза (НЗОК) за 2021 г. Това решение окончателно беше гласувано от народните представители във вторник.

Увеличаването на бюджета спрямо миналата година ще позволи и изразходване на допълнителни средства за финансова подкрепа за медицинските специалисти. От януари до края на извънредната епидемична обстановка те ще получават добавки към трудовите си възнаграждения. За лекарите сумата ще бъде по 600 лв. на месец, медицинските сестри и специалистите по здравни грижи ще вземат по 360 лв. повече, а санитарите – 120 лв. За целта са отделени 237 млн. лева.

Тези средства ще бъдат получавани паралелно с допълнителния стимул за борещите се на първа линия с COVID-19.

image0 (9K)

Допълнителни възнаграждения няма да получават само лекарите, чиято брутна заплата е над 5 хил. лева на месец.

Парламентът прие и санкции за лечебни заведения, които не изпълнят заповедите на здравния министър за преструктуриране, увеличаване на броя на леглата за лекуване на коронавирус или командироване на специалисти. Контролът и глобите ще бъдат налагани от здравните власти. Предвижда се при първо нарушение глобата да е от три до 10 хил. лева, а при второ – прекратяване на договора на НЗОК със здравното заведение за период от три месеца.

От началото на 2021 г. задължения да работят с пациенти с COVID-19 вече ще имат и изпълнителите на извънболничната медицинска помощ. При отказ от изпълнение те също ще подлежат на санкции.

За лекарства в бюджета са предвидени 1.3 млрд. лева., а за болнична помощ ще се похарчат 2.6 млрд. лева.

Здравноосигурителната вноска, от която се попълва бюджета на НЗОК се запазва в размер на 8%.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!