Categories: Личности

Родоначалникът на фантастичния роман живя дълги години в Стара Загора

Авторът на първия български фантастичен роман  — Георги Илиев е роден през 1881 г. в странджанското с. Тарфа, на 40 км от Цариград. Баща му е бил въглищар, а в семейството е имало още 8 деца.

Дядото на писателя е бил свещеник. Самият Г. Илиев също постъпва в Цариградската семинария, но е изключен заради дневника си. През 1903 г. Екзарх Йосиф го кани на аудиенция и му възлага задача да следи турските части в империята. Скоро обаче Г. Илиев е заловен и заточен в Смирна (Мала Азия), откъдето успява да избяга през 1905 г. и с кораб достига до пристанището в Бургас. Установява се при свои близки в Стара Загора. През 1906 г. издава стихосбирката „Тъжни напеви“ под псевдонима Склавус салтанс (което означава „весел роб“) за преживяванията си по време на заточението. Заминава за Германия, където учи за строителен инженер.

Участва в Първата световна война. След нея работи като строителен инженер в Стара Загора. През 1921 г. издава, повлияната от символизма, стихосбирка „Горести“, като отново използва псевдоним, този път – Георги Смирнов.

След 1944 г. участва в строежа на язовир „Георги Димитров“.

Владее няколко езика, в края на живота си изучава китайски.

Автор е на първите български научно-фантастични романи „О-Корс“ и „Теут се бунтува“, вторият – награден от Министерството на народната просвета през 1934 г. Освен тях, в архивите на писателя са намерени неиздадени ръкописи на още два романа в същия жанр с работни заглавия„Смърт в небесата“ (от 1946 г.) и „С космическа ракета“ (по-ранно заглавие: „До Сатурн и Венера“) – вероятно от края на 40-те и началото на 50-те години. издателство „Народна младеж“ е водило кореспонденция с автора за издаването на втория роман, но за жалост това намерение не е реализирано. Предполага се обаче, че първият ръкопис е по-ранен вариант на друг роман, чието име самият Георги Илиев е посочил на контратитула на романа „От вятър отвяни“ сред своите вече издадени творби. Там стои заглавието „Под ново слънце“ и благодарение усилията на Елена Боева (дипломантка на проф. Ив. Сарандев) е открито писмо, от което става ясно, че романът все пак не е излязъл. Имало е готови около 6 коли от него, но Министерството на просветата е отказало хартия и по-късно ръкописът е изчезнал по време на бомбардировките над София, когато сградата на издателството е срутена.

Красимира Янкова

Share
Published by
Красимира Янкова

Recent Posts

Доц. Ташев: От Скопие изтича класифицирана информация към Сърбия и Русия

Белград дърпа конците, посочи експертът...

37 минути ago

Габриела Маринова от Берое спечели сребро на световното по карате стил „шотокан“

  Габриела Маринова от IXв клас на СУ "Максим Горки" спечели сребърен медал на Световното…

58 минути ago

Кевин Питерсън: Дължите извинение на Джокович, беше прав за ваксините

Ваксината AstraZeneca беше изтеглена от употреба...

60 минути ago

Борис Бонев: Политици си правят кампания на гърба на хората в София

"Гордея се, че има политиците в тази община, които изпълняват своите обещания"...

един час ago

Балабанов: Промяната се оказаха другата страна на една и съща монета

В България никога не съм бил сигурен, че изборите са 100% честни, посочи той...

един час ago

ГДБОП задържа двама души в София за измама

Те са се представяли за служители на дирекцията...

един час ago
image0 (9K)