НАЙ-НОВИ:

65 години „Магията продължава…“ с Ансамбъл „Загоре“

С концерта „Магията продължава…“ на 30 юли от 21 часа в Античния форум, Ансамбъл „Загоре“ отбелязва 65 години от създаването си.

Общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“ подарява на своята публика в разгара на лятото по-краткия вариант на големия си концерт, който подготвя за ноември. Почитателите на народната музика и танци ще се насладят на българските ритми от почти всички фолклорни области на България, както и на чисто новите костюми за един съвсем нов танц.

Няма по-голяма магия от тази на народното творчество, събрало както радостите и болките, така и мъдростта и надеждата на нашия народ. С много любов и всеотдаен труд ансамбъл „Загоре“ вече 65 години съхранява и разпространява българската традиция и е част от тази магия.

Ансамбъл „Загоре” е създаден през есента на 1955 г. под ръководството на Панайот Янев, а от 1973 г. става професионален.

В репертоара му са обхванати произведения от всички фолклорни области на България – едно огромно разнообразие от мелодии, ритми и багри.

През 2010 г. Ансамбъл „Загоре” получава от Съвета на европейската научна и културна общност сертификат на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата, значка „Златна книга” за принос в развитието на българската култура; носител е на Кристална лира за върхови постижения от СБМТД; орден „Кирил и Методий“ – I степен; Наградата на Стара Загора; Плакети от наши и международни фестивали. През 2016 г. ансамбълът отбеляза своя 60 годишен юбилей, по повод на който бе удостоен с престижната награда „Златен век“. През 2017 г. представи премиерен концерт, който посвети на 100 годишнината от рождението на създателя на ансамбъл „Загоре“ – Панайот Янев и на всички музиканти, певци, танцьори и ръководители, допринесли за съществуването на ансамбъла.

Името на Ансамбъла е една от най-престижните визитки на Стара Загора, символ и емблема на родния ни корен и творческа сила.

-->

От 2018 година ансамбълът е с нов репертоар. Програмата включва произведения на композиторите Филип Кутев, Кирил Тодоров, Коста Колев, Димитър Колев, Костадин Варимезов, Златин Джеджев, проф. Костадин Бураджиев, Николай Балабанов и Ангел Чакъров. Танците са по хореография на Маргарита Дикова, Атанас Атанасов и Христо Иванов. ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Най-нови