680 арестувани на протестите в Лондон

Лондонската полиция е задържала през последните десет дни 680 души, участвали в протестите на екологичното движение „Бунт срещу унищожението“.

Полицията уточни, че повод за арестите са блокиране на пътното движение, повреждане на собственост и нарушаване на обществения ред.

Групата, бореща се срещу климатичните промени, известна и с инициалите XR, организира поредица от протести в Лондон и други градове, с искане правителството да подкрепи законопроект за спешни климатични и екологични мерки, припомня БНР. Активисти окупираха мостове и пътища, блокираха вестникарски печатници и протестираха на няколко летища и пред офисите на компании, свързвани с изкопаеми горива.

Във вторник пред висши офицери от полицията вътрешният министър Прити Пател определи активистите като „престъпници“, които използват „партизанска тактика“.

Градусът на социалното напрежение е висок и във Франция. Протестите на „жълтите жилетки“ избухват периодично. Днес също има демонстрации, а в резултат бяха арестувани над 130 души, основно радикални демонстранти. Групата им се опита да се отклони от трасето на разрешеното шествие и се запъти към „Шанз-Елизе“. Там обаче демонстрациите са забранени и полицията ги спря със сълзотворен газ. Бунтовете на площад „Авеню“ продължават и в момента, демонстрантите са превърнали контейнери в барикади. Иначе същинското шествие преминава спокойно.

 

(Visited 2 times, 1 visits today)