7 интересни факта за формиране на имената на държавите

Всяка държава по света по има своята дълга и хилядолетна история, често изстрадана с кръв и много жертви. Но също така, често се случва някой от тях да сменят през вековете имената си.

    За гордост на българите нашата държава не само е най-древната в Европа, но също така е запазила най-дълго името си, въпреки няколко века робство и честата смяна на държавниците.

     Време е да ви разкажем 7 интересни факти за имената на някой държави.

  1. Америка

Америка е кръстена на откривателя си Америко Веспучи. Отраства в аристократично семейство. Покрай чичо си, които е преподавател опознава математиката и географията. След това работи в банката на Медичите. Съдбата го запознава с Христофор Колумб. Участва в няколко негови експедиции. Осъществява първото си самостоятелно плаване до северното крайбрежие на Южна Америка. Континента получава името от италианския вариант на Веспучи – “Amerigo” Vesspucci, като е наречен в женски род – “Америка”.

  1. Австралия

През II в гърците използват термина “Terra Australis Incognita”, за да обозначат непознатите на юг от тях страни. По-късно изследователя Матю Флиндърс съкращава името на “Terra Australis”, откъдето по-късно се преименува на Австралия. Следващите, които изследват района са холандските пътешественици, които дават друго име – “Нова Холандия”.

  1. Лихтенщайн

В превод името означава “светъл камък”.  Държавата е основана пред 1719 година, от първото семейство, което което населява едноименния замък в Долна Австрия. Държавата е част от Свещената Римска империя и Конфедерацията на Рейн, преди да получи независимост през 1866 година.

  1. Великобритания

Великата Британска империя започва живота си след като келтите формират основното население на държавата през VIII. Като всеки древен народ и те почитат богове, в случай богинята Бригита, като по-късно името става нарицателно за държавата.

 Други историци посочват, че първите заселници са пиктите, които оцветяват телата си с различни бои, в езика им думата “британия” означава изрисуван.

  1. Австрия

Основана през 976 г със статут на графство. Бързо се разраства и от XVI в се управлява от една от най-влиятелните фамилии в световната история – Хабсбургите. Под властта на Карл Велики, територията й влиза в пределите на империята, като е известна като Marchia Austriaca. (думаа се превежда като Източната марка, а “марка” в онези времена обозначава “граница”, “гранична земя”).  С други думи под властта на Карл Велики държавата е източната граница на Франкската империя.

  1. Гватемала

Името си получава от ацтекската дума “Quauhtemallan”. Превода не е много ясен, но може да се тълкува като “Земята на многото дървета” или “Земя на орела”.  Държавата е независима от 1821 година. Говоримите езици, забележете са….. цели 25. Официалният е испанския. Причината за богатата лингвистична палитра е благодарение на различните диалекти говорени от маите. Основния език говорен от протомаите се разделя на още 22 индиански диалекта.

  1. Малта

Когато споменем тази държава няма как да не се сетим за ордена на малтийските хоспиталиери. Малта е островна държава в Средиземно море. Въпреки, че е разположена върху Африканската тектонична плоча, страната в културно и историческо значение е част от европейския континент.

Получава името от древногръцката дума за мед – “Мелита”. Заради особен вид пчели произвеждащия най-сладкия от всички видове.  Известните мореплаватели финикийци го наричат Maleth (в превод пристан, пристанище, дори убежище). Това е, защото острова разполага с няколко пристанища и дори няколко скрити пещери на територията си. 

(Visited 22 times, 1 visits today)

image0 (9K)