7 лесни стъпки за здравословно хранене през пролетта

Слънцето грее повече, температурите се повишават и е време да започнете пролетното почистване. Но тук не говорим само за дома, гаража или дори бюрото ви в офиса. Говорим и за пролетно почистване на вашата диета.

Това, което ядем, играе огромна роля за здравето на телата и мозъка ни, така че е важно от време на време да премахваме лошите и да засилваме добрите части от нашата диета. Пролетта е чудесен момент за създаването на здравословна рутина, която ще ни помогне да изчистим допълнителните килограми, натрупани през зимата заради по-малкото движение, наличието на множество празници, когато сме си позволявали малко по-нездравословни храни.

image0 (9K)

Разбира се, диетата трябва да бъде балансирана, да не изключва важни хранителни групи и да се променя спрямо вашата физическа активност. Не трябва да гладувате или да правите опасни и нездравословни детокси, при които пиете само вода в продължение на дни. Изчистването на тялото става по естествен път, а екстремните диети и ограничения само ще попречат на този процес.

За да бъдете по-здрави физически и психически през пролетта, има седем лесни стъпки, които да следвате.

1. Елиминиране от диетата

Важно е да запомните, че здравословният начин на живот не започва изведнъж. Ако сте пушач, опитващ се да откаже цигарите, много добре знаете, че тоталната липса на тютюн никога не води до положителни резултати. Вместо това е важно да започнете да намалявате количеството цигари на ден, като постепенно стигнете до заветната нула.

Същият принцип трябва да приложите и при храненето. Вместо да премахнете всички вредни храни, започнете с изключването на три, за които сте сигурни, че най-много влияят на диетата ви. Това може да са чипс, газирани напитки и сладко. След като сте ги премахнали, вижте какви резултати ще постигнете за седмица-две и може да пристъпите към изключването на други, като например тестени изделия. Така бавно и постепенно ще достигнете до заветния резултат, а именно здравословно хранене без стрес за организма.

2. Плодове и зеленчуци

Вече премахнахте преработените храни, така че сега е време да ги замените с по-здравословни варианти, като плодове и зеленчуци. Пролетта е чудесно време за включване на свежи и сезонни продукти, като може да експериментирате с нещо, което досега не сте опитвали. Винаги сте виждали по телевизията да се готвят аспержи, спанак и рукола, но не сте ги включвали във вашето хранене? Сега е времето да ги опитате, като в интернет има множество рецепти, от които да избирате.

3. Забравете за големите супермаркети

Знаем, че обикалянето в супермаркет е нещо като Дисниленд за някои от вас, но през пролетта ви съветваме да прекарвате повече време навън и да търсите продукти на близките пазари. Така хем ще се движите повече, хем ще се запасите с продукция, която е по-свежа и сте сигурни, че е от местни търговци.

Другите съвети за здравословно хранене през пролетта, можете да прочетете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

https://www.dnes.bg/

(Visited 43 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!