7 незаменими съвети в кухнята, за които малцина знаят

Понякога готвенето в кухнята се превръща в истински ад: олиото кипи и се пръска, млякото изтича, загорял тиган не е измит и над всичко това вие сте със сълзи на очи от лука. Решихме да съберем съвети за вас относно готвенето, почистването и организирането на вашето кухненско пространство, за които може би не сте знаели.

1. Правилно съхранение на обелени ядки


Замразете обелените ядки, за да запазят всички полезни свойства, вкус и аромат. Изсипете обелените ядки в херметически затворен съд, затворете плътно и поставете във фризера. Не трябва предварително да пeчете ядките, в противен случай няма да има полза от тях. Ядките трябва да се поставят сурови в съда. Друго предимство на този метод на съхранение е, че ядките няма да развият гранясалия вкус, който се развива с времето, ако се съхраняват на стайна температура.
2. Правилно почистване на чугунените съдове


За да предотвратите образуването на ръжда върху чугунените съдове с течение на времето, не трябва да ги почиствате с конвенционални средства. За почистване е по-добре да използвате обикновена сол. Този метод, наред с други неща, ще спаси ястията от натрапчивата миризма на подправките, които сте използвали при готвене.
3. Как да се отървете от неприятната миризма на ръцете


За да избавите ръцете си от натрапчивата миризма на лук или чесън, използвайте лимон или сода бикарбонат. Просто ги разтрийте върху ръцете си и изплакнете с вода.
4. Как да придадете на съдовете блясък


За да върнете блясъка на хромираните съдове, измийте ги с разтвор от оцет и вода. Ако няма електрически елементи, тогава за най-добър ефект можете да накиснете съдовете за една нощ в същия разтвор.
5. Връщане на дървени лъжици в работно състояние


Дървените шпатули и лъжици в крайна сметка губят външния си вид и придобиват неприятна миризма. Изглежда, че има само един изход: изхвърлете ги. Но ако ви е жал да се разделите с любимите си помощници в кухнята, има решение. Сварете дървените лъжици в чиста вода и изсушете на слънце. Така ще се отървете от неприятната миризма и ще им дадете втори живот.
6. Правилно почистете дървените дъски за рязане


За да изчистите дървената дъска от миризмата и остатъците от храна, натрийте я с едра сол и я оставете в това състояние за 10-15 минути. След това избършете с половин лимон и подсушете. Тази процедура гарантирано няма да остави следа от неприятни миризми.
7. Как да запазите рецептите си чисти


Често готвим от книга с рецепти или от собствените си бележки. Може да бъде много трудно да поставите книга на масата на страницата, от която се нуждаем, и дори такава позиция изобщо не гарантира, че няма да се замърси от пръски по време на готвене. За да поддържате готварските си книги чисти, използвайте обикновена закачалка за панталон. Щипките ще фиксират правилната страница за вас и окачването на книгата ще бъде по-сигурно.

(Visited 49 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)