7 неща, които не трябва да правите вечер и преди лягане

Според статистиката около 27% от хората изпитват постоянни затруднения със заспиването, останалите имат такива от време на време. Но понякога причините за лошия сън изобщо не са в здравословни проблеми. Някои вечерни ритуали, с които сме толкова свикнали, че не ги смятаме за нещо специално, всъщност провокират лош сън и дори безсъние.
1. Тютюнопушене


Подобно на кофеина, никотинът има стимулиращ ефект върху тялото. Той предизвиква учестяване на сърдечната честота, повишава кръвното налягане и стимулира мозъка. Всички тези процеси не допринасят за заспиването. И дори да заспите, сънят ви ще бъде по-лош, отколкото би могъл да бъде, ако не пушите. Като цяло страдащите от безсъние са повече сред пушачите. Дори и да не планирате да се откажете от този навик, поне не пушете 1,5-2 часа преди лягане. Това ще направи съня ви по-здрав и спокоен.
2. Занимания със спорт


Като цяло спортът е много полезен за съня: той удължава неговата бавна фаза, облекчава стреса и насърчава бързото заспиване. Всичко това обаче работи, ако приключите тренировката си 3-4, а най-добре 6 часа преди лягане. Ако сте дошли от бягане или сте се върнали от фитнеса и веднага сте скочили в леглото, развълнуваното тяло едва ли ще заспи бързо. Особено ако след тренировка сте взели горещ душ, който също възбужда нервната система.
3. Да пиете вода


Умереното количество течност преди лягане няма да навреди на тялото, а по-скоро обратното. Но ако пиете твърде много вода, тогава ви чакат събуждания посред нощ, торбички под очите и подуване сутрин. Това не означава, че трябва напълно да изоставите течността: просто трябва да определите количеството, което е подходящо за вас, което не причинява подобни проблеми. Това може да стане само с опит. Въпреки това, лекарите казват, че 1,5 чаши вода могат да се считат за оптимален вечерен обем, подходящ за почти всички.
4. Да подремвате


Дрямката, подобно на спорта, е доста полезна, ако се прави в точното време. За да спите добре през нощта, трябва да подремнете през деня, от 13:00 до 16:00 часа. Ако го правите вечер, след работа, можете да нарушите обичайното ежедневие. Това означава, че ще ви бъде трудно да спите през нощта. Дрямките през деня обаче могат да нарушат нощния сън. За да бъде от полза, трябва да спите по едно и също време и не повече от 1,5 часа. А за хората, страдащи от безсъние, е по-добре да се откажат напълно от този навик.
5. Да използвате електронни устройства


Препоръчително е да изключвате лаптопа, таблета и телефона през нощта: светлината, излъчвана от тези устройства, е вредна за съня. Също така не се препоръчва да четете от телефона късно през нощта – за това е по-добре да вземете обикновена хартиена книга или специално електронно устройство: това ще бъде по-полезно за очите и предстоящия сън. Работата до късно през нощта също не се препоръчва, в противен случай рискувате да лежите в леглото още час или два, мислейки за неотложни въпроси. Вместо това е по-добре да освободите главата си, да запишете всички задачи на хартия и да съставите план за действие за утре.
6. Да се вълнувате


Бурните емоции не допринасят за добрия сън. Ако обичате да гледате криминални истории късно вечер или да се карате с някого в интернет, не се изненадвайте, ако не можете да спите. Липсата на сън може да бъде причинена и от по-невинни неща, като например страшна или твърде тъжна книга. Положителните емоции в това отношение също не са много добри: след увлекателен разговор с приятел или гледане на важен мач, ще бъдете развълнувани около час. Трябва да се успокоите преди лягане. Затова се опитайте да свършите всичко, което ви кара да изпитвате силни емоции, поне час преди лягане.
7. Да вземете горещ душ


Мнозина са сигурни, че след гореща вана ще искат да спят. Лекарите обаче вече са доказали, че ни кара да спим от температурна разлика и колкото по-голяма е тя, толкова повече искаме да спим. Ето защо, ако сте развълнувани, студен или поне топъл, но не горещ душ ще ви помогне да се успокоите. Високата температура на водата причинява не само проблеми със съня, но и намалява тонуса на кожата, тъй като стимулира притока на кръв към горните й слоеве. Дългият (повече от 10 минути) горещ душ отмива естествения мастен слой от кожата, което я прави по-уязвима и податлива на акне.

(Visited 48 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)