7 факта за варягите, които вероятно не знаете

Викингите са страховити и безстрашни воини от предхристиянска Скандинавия.  Народността се формира от обединението на датски, норвежки и шведски селяни, чиято основна “дейност” е плячкосване на далечни територии пристигайки по море. Някой племена формират свой държави в земите на Средна и Източна Европа. В летописите на латинските и византийски източници обаче се споменава за една особена група воини. Това са шведските викинги известни като варяги.

      Време е да научим 7 непознати факта за варягите.

  1. Начало на Варяжката гвардия

В самостоятелното руско княжество Волгоград основния претендент за престола Владимир защитава правото си на владетел срещу братята си. Благодарение на близостта си до Швеция, бъдещия престолонаследник сформира отряд от 6000 варяги, които му осигуряват победата за короната.

  1. В търсене на дирхама

И докато някой викинги плячкосват Англия, други пътуват по-далеч в търсене на известната арабска монета “дирхама”. Сечената монета в Абсидския халифат привлича вниманието на скандинавците и те правят няколко пътувания до далечни земи.

  1. Нова държава на картата на Европа

Именно пътуванията до Европа и в частност Балтийско море привлича вниманието на викингите. Монетите изненадващо се появяват и в Русия. Шведски, норвежки датски викинги се възползват от страховитата си репутация и боен ред започват масови нападения. След обединението на династията на Рюриковичи се появява най-голямата по площ тогава държава в Европа – Киевска Рус.

  1. Произход на думата Рус

Някой шведски викинги се заселват в Източна Европа и получават името “рус”. Мнозина изследователи спорят за произхода на думата. Но са единни около една теза. Произлиза от думата “Ruotsi”, финландското име за “швед”.  То от своя страна идва от староскандинавската дума “róðr” което означава „екипаж от гребци“.

  1. В защита на императора

Привлечени от богатствата, славата и непознатите земи, тези варварски племена макар и служещи на владетеля на Киевска Рус, достигат до стените на Константинопол. По това време има няколко претенденти за престола. Един от тях Василий II прави мъдър избор. Той дава ръката на сестра си на руския владетел Владимир, а в замяна викингите разчистват пътя на Василий II към престола. Новосъздаденото звено замества нелоялните и подли гръцки части на които не може да се разчита. Доказват своята ефективност като лични телохранители и дори успешно премахват изменници и шпиони в пределите на двореца. А извън града действа друга бойна част, която има защитна функция.

  1. Защо ги наричат варяги?

Както много други думи в скандинавския език, така и тази има според характер. Но най-общо казано думата означава – “vár” (мн.ч várar), което се превежда като “увереност (в)”, „вяра (в)“ или „обет за вярност“, т.е тя описва клетвата за вярност и лоялност към императора от скандинавска група мъже. Въоръжени с двуостри брадви, мечове и копия, те влизат в краен случай, за да обърнат развоя на битката. Днес много останки от скандинавски оръжия са открити на територията на България и Румъния.

  1. Краят на варяжката гвардия

До 1066 година гвардията е пъстър калейдоскоп от разнообразни бойци, не само скандинавски войни. Дори англосаксонците се присъединяват към елитната гвардейска част. Но времето на тези страховити бойци изтича. През 1071 г византийската армия е разгромена от селджукските турци.  

Кръстоносните походи не дават нужния резултат. Константинопол пада под властта на кръстоносци и венецианци. Сменят се няколко империи в т. ч Латинската и Никейската, които използват услугите на варягите.

     Вече няма помен от онези страховити бойци, които поставят на колене враговете си. Краят на гвардията окончателно настъпва през 1453 г, когато Османския султанат разрушава останките от Византийската империя, а варяжката гвардия остава само спомен.

(Visited 240 times, 3 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!