7 факта за динозаврите, които вероятно не знаете

Животът на Земята се заражда преди 4 милиарда години. През различни периоди от историята се появяват разнообразни животински организми. И понеже някога по-голяма част от планетата е покрита с вода, там първо се зараждат едноклетъчните бактерии и водораслите. След това на сушата изникват първите растения, които служат за храна на влечуги, костенурки, динозаври и птици. Но най-големият господар на сушата си остава динозавъра.

Днес ще ви представим 7 факта за тези страховити същества, за които вероятно не знаете

image0 (9K)
  1. Името динозавър официално се появява през… 1841 година

Това име е дадено от английски палеонтолог  Ричард Оуен през 1841 година.Точно така. Думата е събирателна от други две гръцки думи – „δεινός“ (страшен, страховит) и „σαῦρος“ (гущер), т.е динозавъра според гърците означава “страховит гущер”.

  1. Над 700 вида влизат в графа динозаври

В онези времена има богато разнообразие от т.н динозаври. Общият им брой е някъде около 700 вида! Някой са малки, други големи, има такива, които летят, други ходят изправени на задните си крака, според храненето си биват месоядни и тревопасни.

  1. Обитават всички континенти

Повечето открити вкаменелости на тези страховити същества дават ясната информация, че във всички части на света са разпространени поне по няколко вида, включително и на Антарктида. Все пак не бива да забравяме, че преди милиони този континент е бил зелен континент.

  1. Голям, по-голям, най-голям

Чудите ли се кой е най-големият представител на динозаврите? Може би първото за което се сещата е Тиранозавъра Рекс. Може би, но не! Макар и да е сред последните представители на динозаврите след Гиганозавъра, друг вид води в класацията. Това е Аржентинозавъра. Висок 8 метра, дълъг 37 метра и тежащ 100 това, той е най-големият гущер сред всички представители на динозаврите.

  1. Мозък

Мозъкът на динозаврите бил с малки размери в сравнение с телата им. Тези, които били тревопасни, имали по-малък мозък от месоядните, защото интелигентността, от която се нуждаели, била свързана основно с набавянето на листа и плодове. Мозъчната им кора била по-малка от тази на бозайниците, което предполага, че един динозавър би научил по-трудно нещо ново, отколкото една маймуна например.

  1. Най-свирепата захапка

Но най-голям не означава най-свиреп. Тиранозавърът Рекс е представителя с най-силната захапка от всички гущери живели някога. С размери на училищен автобус, на него му е отредена короната за най-свирепия гущер. Разполага само с два пръста на предните крака и макар, че е открит през 1902 г, едва в края на 80-те години на миналия век той официално е систематизиран и добавен към определения вид динозавър.

  1. Съвременните роднини на динозаврите

Днес крокодили, гущери, змии и дори костенурки са далечни роднини на някогашните динозаври благодарение на магията наречена “еволюция”. Те се появяват към края на триас (първата третина на Мезозоя), но разцветът им настъпва през юра и кредния период (втората и третата третина на Мезозоя).

 

(Visited 6 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!