7 факта за жълтият цвят, които вероятно не знаете

  1. Най-древният цвят познат на човечеството използван в изобразителното изкуство

Жълтият, зеления и оранжевия цвят влизат в спектъра на видимата светлина. Като най-ярък представител на цветовата гама, жълтото често се прилага в изобразителното изкуство, като така привлича в най-голяма степен човешкото внимание. В пещерата Ласко, Франция има запазени скални рисунки на кон, която изследователите изчисляват, че е на възраст 17 000 години. А това я прави най-ранната запазена рисунка в света.

  1. В природата и съединенията

Пигментите за жълтия цвят в индустрията се получават чрез смесване на охра, оловен оксид, арсенов сулфид и изкуствени химични съединения.

  1. В средните векове

Жълтото е почитан цвят в Китай. Символизира мъдрост, слава и щастие. Само императора има право да носи този цвят. В древен Египет жълтото се свързва с нетленното, вечното и неразрушимо или със злато. Египтяните прилагат цвета при украсата на гробници, въпреки, че използват арсен, който е силно токсичен. Цвета е силно срещан в стенописите в Помпей.

В будизма това е цвета на дрехите носени от монасите. С този цвят те искат да покажат отказ от външния свят и неговите съблазни.

  1. Юда и Христос и като символ на изключението

В християнството цвета се свързва с Юда Искариот, които предава Иисус. Символизира ревност, завист, и двуличие. Макар, че златните ключове на папата са в този цвят, той по-скоро има негативна връзка с други религии. С този цвят се маркират еретиците, в частност евреите, които през средните векове са подложени на гонения. Наричат го “символ на изключението”.  В нацистка Германия с този цвят и звездата на Давид се “маркират” евреите. По време на испанската инквизиция хората, които не искат да се откажат от възгледите си, са изпращани на гилотината облечени в жълто.

  1. Жълтата преса и комикса

През 1895 година редица нюйоркски вестници започват да издават първите цветни комикси. Благодарение на новите иновации при предпечата, те започват да разделят цветовете, като прилагат три основни цвята мастило. Това са Магента, циан и жълтия цвят, плюс черно, за да пресъздадат всички цветове на страница. Първият комиксов герой е Мики Дюджен, известен като Жълтото хлапе, облечен в жълта нощница. Този герой дава името на цяла нова поредица сензанционна журналистика – т.н жълта журналистика.

  1. Допълва се с лилаво

Традиционно жълтото е допълва с лилавото. Тази комбинация векове наред се прилага от редица бележити художници. Дори Винсент Ван Гог още като студент прилага тази смес от цветове за максимален контраст и хармония в картините си. Днес цвета измества червения при автомобилите със специално предназначение, защото още от XX в са установили, че цвета е видим от други бързо движещи се автомобили.

  1. Цвета се възприема различно в някой части на света

Докато в Европа, Канада и Съединените щати жълтото се свързва със забавление, нежност, хумор и спонтанност, а също и сребролюбие,  то в САЩ го свързват допълнително и с малодушието.

(Visited 19 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!