7 факта за Забранения град в Пекин, които вероятно не знаете

Автор: Стефан Пешев

Това е една от най-красивите, запазени и най-големи структури през хилядолетията до днес дворцови комплекси в света. Дом на някогашните могъщи императори от Поднебесната империя, това място заема важно място в азиатската култура. Днес за щастие града не е забранен и всички желаещи могат да го посетят.

image0 (9K)
  1. Грандиозна инфраструктура построена за рекордно кратко време

В града на площ от 180 акра се простират пищни дворци и други интересни паметници на културата. Общата бройка на сградите е внушителните 980!  Още по-интересното е, че макар и построен през XV в,  строежа отнема рекордно кратко време в онези години –  само 14 години, в периода 1406–1420 година. От 1978 година е включено в редиците на сградите със световно и културно значение. В построяването на града участват над 1 млн работници!

  1. Лилавата северна звезда

На китайски името на града се превежда буквално като: “лилавия забранен град”. Народа свързва цвета с Полярната звезда, която се счита, че е дом на Небесния император. “Забраненото” в случая е, че като дом на единния император, в този град никой не може да идва или да си отива без неговото лично разрешение.

  1. Дворцовият музей

От 1925 година сградата се превръща в музей, а през Втората световна война китайците се налага да преместят артефактите, в опит да ги предпазят от попадане в ръцете на японските имперски сили. След края на войната спасените експонати са върнати обратно по местата в музея.

  1. Най-големият дворец в света

Забраненият град пази в сърцето си най-големия дворцов комплекс в света. С площ от 200 000 кв м, той официално е вписан в книгата на рекордите на Гинес.

  1. Цветовете са от значение

За китайците цветовете играят важна роля в живота. Затова и Забранения град не прави изключение. Жълтото, което символизира силата на императора украсява всеки покрив в двореца. Покривът на императорската библиотека са оцветени в черно, защото го свързват с водата. А тя ще предпази светилището от пожар. Докато стените на покоите на императора са оцветени в зелено, което символизира растежа на империята.

  1. Богатата императорска колекция

До 1925 година, макар и без да има окончателни данни, там се съхраняват близо 1,7 млн артефакта със статут на произведение на изкуството, в т.ч редки книги и имперски документи

  1. Разделеното наследство и новите открития

Японското нашествие от 1933 година, както и настъпването на комунистите кара китайските власти да разделят огромното културно богатство съхранявано тук на две части в опит да го предпазят от враговете на Поднебесната империя. Оттогава колекцията е поделена между Националния дворец музей в Тайпе, Двореца музей в Пекин и Нанкин музей в Източен Китай. През 2016 г уредници в музея откриват скрити до тогава  нови 55 132 артефакти.

 

(Visited 150 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!