7 факта за Казахстан, които вероятно не знаете

  1. Най-дългата сухопътна граница

Намираща се между Европа и Азия, разделена от река Урал, Казахстан е интересна и многопластова страна. Тук се намира най-дългата непрекъсната сухопътна граница в света – 7,512.8 км.

  1. Висока степен на грамотност

Според ЮНЕСКО страната е на първо място в световния индекс за развитие на образованието. Също така се насърчава високата грамотност и равенството между половете.

image0 (9K)
  1. Историята на многоликата столица

За близо 2 века градът сменя на няколко пъти името си. Първоначално започва историята си като казашки форт “Ал Мола” (“Бяла светиня”). От 1830 г крепостта носи името Акмола. Следващите години градът сменя имената: Акмолинск, Целиноград, Акмола, а от 1997 г градът официално е преименуван на Астана. Последната промяна е от 2019 г градът вече носи името Нур-Султан.

  1. Лидер в петролните залежи

Казахстан се счита, че е държавата с най-богати залежи на полезни изкопаеми, а също и петрол. Амбициите и надеждите на държавата са, че в следващите години ще се превърне в лидер в този сегмент.

  1. Родината на лалетата

Лалето е род покритосеменно растение от семейство Кремови. Има около 150 вида тревисти растения. Ареала им е от Южна Европа до Централна Азия. Ако днес лалетата ги свързваме предимно с Холандия, то Казахстан е родината им. И по-специално района Тян-Шан на юг от Алмати, където в периода април-май се покрива с пъстроцветен килим от лалета в разнообразни цветове.

  1. Коневъдство

Казахите са конен народ и е напълно разбираемо любовта им към тези красиви и грациозни животни. Тук се счита, че за първи път човек е опитомил и яздил кон. Затова и въпреки урбанизацията и развитието на технологиите, все още е развито коневъдството. Главна порода, която се отглежда е Костанайската. Тя е националната гордост на Казахстан. Този кон се отличава с издръжливост, послушност и се адаптират добре към големите летни и зимни температурни амплитуди. Освен това са верен помощник на конната полиция по време на патрулиране. Дори учени предвиждат в бъдеще да я кръстосат с арабски жребци, за да създадат по-добро потомство.

  1. Забележителното езеро Балхаш

В югоизточната част на страната е разположено езерото Балхаш, което дава името и на близко разположения град. Благодарение на преминаващия тесен проток през езерото, то е разделено на 2 част – на запад е сладка вода, а на изток тече солена, като там дълбочината е с 1,7 пъти по-голяма спрямо западната част.

(Visited 11 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!