7 факта за Китай, които вероятно не знаете

Китай – официално Китайската народна република, е държава в Източна Азия. Тя е страната с най-многобройно население в света, а по площ е на четвърто място – след Русия, Канада и САЩ. Столица на Китай е град Пекин. Страната е считана за наследник на една от най-старите цивилизации в света.

От ЗАРАТА ви представяме 7 любопитни факта за Китай, които може би не знаете:

1. Забелязали ли сте липсата на сирене в менютата на китайските ресторанти? Тази неизменна част от диетата на човечеството очевидно не е добре приета в китайската култура. Това е така, защото в Китай сиренето се счита за нещо изключително варварско. Номадите, които в древността са живели в северните гранични райони на страната, са консумирали мляко и млечни продукти. Китайците от другите райони на страната са ги считали за „варвари“, които имат „нисък стандарт на живот“. През последните години консумацията на сирене в Китай става все по-приемлива, но все още не е твърде популярна.

2. Китай е най-гъсто населената страна на Земята. Много от по-горе споменатите номади (около 35 милиони души) в Китай все още живеят… в примитивни пещери. Те са разположени предимно в провинция Шанси и се наричат “Yaodong“ на мандарин, (официалният китайски език).

3. В Китай е много важно да сключиш брак. Това важи в по-голяма степен за дамите. Ако сте жена в края на 20-те си години в Китай и все още не сте омъжена, може да започнат да Ви наричат „Sheng Nu“, което буквално се превежда като „изостанала жена“.

4. Знаете ли, че китайските войници имат по една карфица от двете страни на яката на ризите им? Острите топлийки ги предпазват от свеждане на глава или дори от заспиване от изтощение.

5. С близо 1 445 000 000 жители, Китай естествено е в челото на списъка на страните с най-лош трафик. Най-дългото задръстване в историята е продължило 12 дни. Дължината на „заседналите“ моторни превозни средства е била близо 100 километра (99.7 км.). Автомобилите са изминавали по-малко от 1.6 км. на ден. Техните пътници и шофьори са спели по тротоарите или са „убивали“ времето с игра на карти.

6. Голяма част от китайското население живее в бедност. Смята се, че уличните търговци на храна и по-ниският клас ресторанти в страната събират мазнина от… канализацията.
Въпреки, че пречистват мазнината, този начин на „добиването“ й си остава отвратителен, пише interlax-bg.com.

7. В Китай е доста честа практика, ако си попаднал в затвора за леко престъпление, да си платиш на някого да излежава вместо теб присъдата. Практиката с „двойниците“ по затворите е толкова честа, че дори си има термин – „Ding zui“, което буквално преведено означава заместник-престъпник.

 

 

(Visited 8 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!