7 факта за колоезденето, които вероятно не знаете

Днес е 3 юни. Световен ден на колоезденето. За едни е спорт, за други хоби, но едва ли има човек, които да не го намира като алтернатива на колите. В следващите редове ще разгледаме 7 интересни факти за колоезденето, които научихме с изненада.

  1. Историята на велосипеда

Първият действащ прототип на колело е създаден от барон Карл фон Дрез през 1811 година в Англия и е истинско революционно откритие. Името с което е наричано тогава е “Машина за ходене” като е използван дървен материал, а не както днес леки алуминиеви или титанови шасита. В Европа го наричат “ръчна количка” до 1839 година.

  1. Къде е създаден първия прототип?

Макар, че са създадени във Франция, колелото получава съвременния си дизайн във Великобритания. Именно там и до днес 50% от населението извършват придвижване с велосипед, докато при техните “събратя по гуми” Холандия процента е само 30%.

  1. Подобрения

Дълго време никой не се сеща да добави подобрения на колелото, докато един шотландец на име Къркпатрик Макмилън не решава, че нещо липсва на този прототип. Добавя педалите. След това през 1867 година Едуард Купър добавя първите джанти с метални спици. През 70-те години се появяват идеи за намаляване на диаметъра на задното колело, а предното се увеличава.

  1. Проблем и решение

Сигурно сте виждали подобни “иновативни решения”, но те създават повече проблеми. Честите падания и травми на каращите това странно колело, налагат драстични мерки. Няколко изобретателя, в т.ч създадетеля на Rover, Джон Старли налагат първата сгъваема двуколка. Тя е снабдена с надуваеми предни и задни гуми и са с един размер.

  1. Светът произвежда близо 100 милиона велосипеди всяка година!

Това е невероятна бройка. Макар, че автомобила е най-предпочитаното превозно средство, не бива да подценяваме и велосипедите. Въпреки, че и двете средства са участници в движението, последните често са сред най-честите участници в пътно-транспортни произшествия. Но това не бива да ви кара да унивате. Учени са изчислили, че ако броя на велосипедистите се утрои, то процентът на катастрофите с автомобили ще бъде намален с 50 процента! А това ще спаси много животи!  Само в Китай велосипедистите са близо 500 милиона души!

  1. Заема по-малко място

Изчислено е, че пространството, което заема една кола на паркомясто е достатъчно, за да се поберат цели 15 броя велосипеди.

  1. По-евтиният и екологичен вариант

Бърз, маневрен и лесен за поддържане. Това са предимствата на велосипеда. Но освен това щади природата. Изчислено е, че употребата му спестява замърсяването на въздуха в размер на 238 млн литра гориво! А именно мръсния въздух и автомобилите са причина за смъртта на близо 400 000 души.

Сега след като се убедихте, че това е по-екологичен и добър вариант за придвижване, какво чакате? Трябва ви само любима дестинация, хубаво колело и разбира се добър приятел, за да направи пътуването по-хубаво. Защото човек е човек, само когато е на път!

(Visited 130 times, 1 visits today)

image0 (9K)