НАЙ-НОВИ:

7 факта за котките, които вероятно не знаете

Котките са наши спътници в живота от древните времена. Почитани в древен Египет, днес тези пухкави същества разчувстват всеки човек със своята гальовност и пухкавост. Но те са като малки дяволчета, а дори и като немирни деца със своята своенравност и характер, които понякога ни влудява.

     Затова в следващите редове ще ви представим няколко интересни факти, които дори и ние не знаехме, но са полезни, за да обогатим знанията си за тях, за да не се изненадваме следващия пък, когато проявят някоя пакостлива “самоинициатива”.

 

  1. Свещени животни в Древен Египет.

          Египтяните ги считат за свещени животни, като дори предпочитат самите те да загинат вместо питомника им. Убийството на котка в онези времена се счита за престъпление, а когато някое животно умре, собственика им си обръсва веждите в знак на скръб. Според изследователи първата опитомена порода котки се появява някъде около 3600 г. Н.Е.

 

  1. Походката им е сравнима с тази на жирафите и камилите

     Котките са единствените други същества, които по примера на жирафите и камилите първо тръгват с предна дясна лапа и десен заден крак, а след това е ред на другата двойка десни крак и лапа.

 

  1. Уникална система за общуване

Макар, че може всички котки да ви изглеждат еднакви, то всяка от тях има собствен характер и следователно различен начин за общуване със собственика си или заобикалящите ги хора, като разполага с богат “речник” от гърлени, мъркащи звуци (достигащи до 100 на брой, а при кучетата са само 10 вида) съчетани с разнообразно поведение, когато искат да постигнат своето.

 

  1. Полидактилните котки на Хемингуей

      Съществува един особен вид котки, наречени “полидактилни”. Те са развъдени от  великият писател Хемингуей, който е запален почитател изобщо на котките.

     Когато си взима творческа почивка през 1940 година, писателя получава като подарък първата си подобна котка на име Снежанка, като подарък от капитан на кораб.

      Тя спада към т.н “полидактилни” котки, т.е има общо 18 пръста. – по 5 пръста на предните лапи и  4 броя на задните крака.

       И понеже са считани като добра поличба от моряците и в съчетание със странните им характеристики, писателят се вклюбва в тази порода и прави всичко възможно, за да запази уникалната им порода като започва развъждането им.

      Днес тези полидактилни котки не само са атракция в дома на великия писател, но и автора им е “завещал” дома си превръщайки я в музей, като начин да запазят не само неговото литературно богатство, но и начин котките да покажат своята уникалност на всеки, които не е виждал полидактилна котка.

        Все пак различните в този свят са интересни на останалите именно със своята уникалност.  Е не можем всички да сме еднакви нали така?

 

  1. Растението Коча билка е като наркотик за котките

       Макар, че тази билка е много полезна за хората, заради релаксиращите действия както върху нервната, така и мускулната и храносмилателна система, тя влияе пагубно върху котките.

     Скорошни проучвания потвърждават това, заради съдържанието на веществото непалактон, чийто ефект върху котките е сравним с това на психотропния наркотик LSD върху хората.

  1. Странната порода бели котки

От британската късокосместа до сфинска, всяка от тези породи се характеризира с искрящо бял цвят на козината. Това се дължи на дефектен ген в тялото, което придава този цвят. Но колкото и красиви да са, ако са съчетани със сини очи, това е заради дефектен ген в тялото, което може да доведе до вродена глухота.

  1. Сънят и котките

      Котката прекарват в сън между 15-20 часа от денонощието, като са най-активни, когато се стъмва. Причината е, че еволюцията е направила тези животни нощни ловци, когато плячката им е активна, независимо, че стопаните са им осигурили храна, когато огладнеят. Малките котенца естествено имат нужда от повече сън, които им помага в процеса на растеж.

      Вече научихте най-важните факти за тези капризни същества, но има толкова други неща, които и ние не знаем, така, че винаги може да очаквате изненади от мъркащите пухчовци. Но каквито и капризи да проявяват имам чувството, че те ни познават по-добре от самите нас. Кой знае….  котешката природа е непредсказуема, да не забравяме все пак, че думата “котка” е в женски род……. ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Коментарите са изключени.

Най-нови
Left Menu Icon