7 факта за Методий Кусев, които може би не знаете

На 16 февруари 1993 година в Стара Загора е регистрирана фондация “Митрополит Методий Кусев”. Ето и 7 факта от живота на легендарния старозагорски митрополит Метоций Кусев, кой е твърде вероятно да не знаете:

  1. В храм „Свето Благовещение” в Прилеп само две години след освещаването и през 1838 г., е бил кръстен и Тодор Йовчев (Методий Кусев).
  2. Тодор Йовчев (Методий Кусев) е шестото и последно дете на търговеца на тютюн бай Йовче.
  3. Младият учител от Прилеп Тодор Йовчев (Методий Кусев) е прототип на Лазар Глаушев от романа”Преспанските камбани” на съгражданина си Димитър Талев.
  4. В читалището в Прилеп Тодор Йовчев е избран за представител на Първия църковно-народен събор в Цариград, а две години по-късно е постриган за монах.
  5. Съдбоносна среща със сънародници на брега на Босфора за утвърждаване на самостоятелна БПЦ отвежда Методий Кусев по пътя му на борец за освобождението на България и строител на Третата българска държава.
  6. По време на Априлското въстание от 1876 г. в условия на изключително рискови ситуации предава сведения чрез преподавателите на Робърт колеж на западната преса за зверствата над българското християнско население.
  7. Методий Кусев е инициатор на писмото на Антим I до санктпетербургския митрополит Исидор, върху което руският император Александър II собственоръчно написва като резолюция на 12 август 1876 година „Да се освободи България“.

 

(Visited 68 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!