7 факта за монголите, които вероятно не знаете

  1. Смъртта на един владетел спасява Европа

През 1241 година Златната орда е на път да опустоши по-голяма част от Европа. Но смъртта на тогавашният владетел Угедей прекратява обсадата на Виена и ги връща обратно в степите на Мала Азия.  Това спасява европейците от пълно покоряване, което им спомага да се реорганизират за следващите атаки.

  1. Най-голямата империя за времето си

Империята на монголите до 1310 година заема площ от 2,3 млн кв км, чиято територия надвишава тази на Македонската империя на Александър Велики. Пределите на империята се простират главно в Източна Европа – от Урал до Дунав, Черно море и до Сибир.

  1. В надпревара за престола и обединяване под обща религия

След смъртта на Чингиз Хан, на престола застава Гоюк хан, които настоява сина на Чингиз, Батухан да му засвидетелства лоялност. Но Батухан получава голяма подкрепа от местните старейшини и скоро той се появява с голяма военна подкрепа. Въпросът за престола внезапно намира своето решение, след като Гоюк хан внезапно умира. Батухан подкрепя братовчед си Мьонгке, с което монголите вече имат един общ владетел, а обединени заедно няма кой да ги спре по пътя им към завладяване на света.

  1. Въвеждане на исляма сред Ордата

През 1259 година внукът на Чингиз хан, Кублай хан печели спора за престола. В неговите ръце е съсредоточена цялата власт и той започва реорганизация в ордата. Въвежда единната религия – исляма, а самият владетел действа като почтен господар. Дори Марко Поло е впечатлен от уменията на новия владетел, който успява да сключи мир с китайската династия Юан (въпреки, че Юан също са монголски владетели, но властващи в Китай, те се отделят от монголите, като преместват действащата дотогава столица Каракорум (Монголия) в Пекин през 1267 година). За разлика от други народи, монголите използват посланници, като Поло, които да ръководят бюрократичните им учреждения.

  1. Ордата довежда Черната смърт в Европа и казаците в Русия

Местността между Москва  и Черно море през вековете е известна като “Дивите полета”. През XIV в там се заселват номади. Именно честите монголски нападения водят до формиране на крепости и защитни полкове, които по-късно формират единната руска отбранителна единица – казаците, чиято единствена цел в живота е да отблъскват татарските нападения, за да бранят земята си.  Ордата обаче има и лошата “заслуга” за разпространение на Черната смърт в Европа. По време на обсадата на Кифа, те използват телата на мъртвите воини, за да ги катапултират в обсадените градове. Тази тактика в съчетание с бягството на стотици заразени генуезци от бойното поле спомагат болестта да се разпространи в много части на Европа. А именно тази чума поставя основите на следващите големи епидемии по света.

  1. Владетеля, които почита всички религии

Ако досегашните владетели налагат насилствено исляма и тероризират подчинените на своята територия народи, нещата драстично се променят след идването на престола на Узбек хан(1313-1341 година). Ръководи Ордата впечатляващите 28 години. Армията му е една от най-големите в света по онова време – 300 000 души. Зачита всички религии и не преследва християните. Дори папа Йоан XXII е впечатлен от великодушието му към хората от различни вероизповедания, като в лична кореспонденция му благодари за  доброто отношение, което проявява към християните под негова власт.

  1. Врага в редиците

След всички победи над силни кралства и ханства, царуването на монголите приключва заради вътрешни борби. Името му е Тамерлан, но историята го познава под името Тимур. През 1390 г разбива съперниците си за престола. Вместо да обедини Ордата, победата му води до разцепването и на три големи ханства – Кримско, Астраханско и Казанско. Всяко от които, борещо се за власт.

(Visited 8 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!