7 факта за музиката, които вероятно не знаете

Музиката е винаги с нас, тя е част от живота ни от както съществува човечеството. Това е начин да изразим себе си и нашите чувства в смесица от текст, музика, а защо не и танц. Музиката днес е част от живота на много хора, които не могат без нея, тя помага за справянето с трудните задачи за деня.

Сега, когато ежедневието на хората се променя заради пандемията, тя е повече от необходимост, за преодоляване на социалната изолация и стреса. Но тя се променя постоянно, има толкова различни течения, че ни е трудно да се спрем на точно определена песен или стил. Хареса ли ни някоя песен искаме отново и отново да я слушаме. И разбира се, докато слушаме поредното парче нека надникнем в непознатите 7 факта за музиката, които може да изненадат и най-заклетия меломан. 

  1. Музиката влияе и е в синхрон със сърцето

Наскоро учени с изненада установиха, че слушането на музика влияе върху сърдечната дейност. Не само това, ами и вълните могат да се настроят да излъчват на същата честота като сърцето.

  1. Най-стриймваната песен на XXI

Появата на най-голямата стрийминг платформа Spotify допринесе за увеличава на популярността на една от емблематичните песни на миналия век – “Бохемска рапсодия” на вокалиста на Queen Фреди Меркюри, която е слушана близо 1,6 млрд пъти.

  1. Най-старият музикален инструмент

         Още от ранните етапи на човешката история музиката е начин хората да общуват със своите богове, да изразяват радост и тъга, като дори развитието на хомо сапиенса води до изработването на различни музикални инструменти. Най-ранното свидетелство е открито в Германия през 2008 година. Представлява флейта направена от костта на лешояд и според експерти е на възраст 35 000 години.  

  1. Най-старата песен на света

Хюрианският химн №6 или още известен като Seikilos Epitaph се счита за най-старата позната песен на света, която е посветена на богинята Нике. Създаден е преди 3400 години, като е записан върху глинени плочи, които изненадващо са достигнали до нас в напълно запазен вид.

  1. Еминем – между платинените албуми и скоростния рап

Скандален и неповторим по свой собствен начин, с безкрайно циничен, но до болка откровен език. Познахте. Това е Малшъл Матеръс III или по-познат като Еминем. Псевдонима му е взаимстван от бонбоните M&M. С тежко детство, но с уникална и неповторима, макар и скандална кариера. Открит от легендата в рапа Dr.Dre през далечната вече 1996 година. Рапа извира от душата му, като най-показателни са множеството му награди. Дори му е отредено второ място във вечната класация на изпълнителите с най-много платинени албуми след Елвис Пресли, като оставя зад гърба си легендите Бийтълс и e единственият солов изпълнител с 5 диамантени сертификата. Друго негово постижение е от 2013 година, когато успява да израпира цели 1560 думи само за 4,28 секунди!!

  1. Музикантите живеят по-кратко от обикновения човек

   Учени от Университета в Сидни установяват шокиращо откритие, че в периода между 1950 и 2014 година музикантите живеят с 25 години по-малко от средностатическия човек! Изследванията обхващат различните фатални събития около музикантите – убийства, самоубийства и случайни смъртни случай.

  1. Най-продаваният албум за 2016 година е на ….. Моцарт

Фактите изненадаха дори и нас, признаваме си! Детето-чудо на класическата музика, който от най-ранно възраст проявява музикалния си талант. Днес мнозина са почитатели на класическата музика, въпреки известността на други стилове. Някой хора имат по-развит слух и усещане за музика. Интересното в случая е, че Моцарт има повече продадени дискове от общия брой на тези на Дрейк, Адел и Бионсе, които имат по няколко спечелени “Грами”- та. И макар, че в онази епоха не са давали толкова специална награда, таланта на този творец е безспорен и надминава епохи и империи.

(Visited 1 times, 1 visits today)

40

споделяния
error

Харесва ви статията? Споделете,моля!