7 факта за най-опасните градове в света, които вероятно не знаете

Нарастването на престъпността в различни части на света в последните години, правят живота в градските части истинско предизвикателство за мирните жители. Въпреки усилията на правораздавателните органи, понякога те не дават необходимите резултати.

Затова в следващите редове ще ви представим 7 факта за някой от най-опасните за живеене градове в света.

  1. Тихуана, Мексико

Този град е лидер по престъпност, изпреварвайки дори фавелите в Рио де Жанейро с цели 138 убийства на 100 000 души или всеки ден умират по 7 души на ден. В града, който се явява главната разпределителна точка на трафикантите на наркотици и хора, двата основни картела  Синелоа и Тихуана си оспорват лидерството.

  1. Рио де Жанейро

Известен е с красивите си плажове и чистото море. На португалски името на града се превежда като “Януарска река”. На това място се провежда ежегодния карнавал, докато прочутата статуя на Иисус Христос гледа от хълма Корковадо. Но този град има и тъмна страна идваща от прочутите “фавели”. На португалски думата означава “пропаднал, краен квартал”. Живота за децата е труден и те имат само два варианта –да станат престъпници или футболисти. Престрелките между наркобандите са ежедневие. Затова за спокойствието на мирните граждани се грижат легендарните бразилски военни спецчасти BOPE . Това са страховити командоси, които не се свенят да прекрачат закона в името на мира. Не случайно емблемата им изобразява череп, пронизан през средата с нож и зад него два пистолета. („ faca na caveira“, на португалски „ нож в черепа“, който символизира победата над смъртта).

  1. Суидад Хуарес, Мексико

Благодарение на близостта си със САЩ, този мексикански град е арена на ежедневни престрелки между воюващи банди, защото е един от най-големите депа за транспортиране на наркотици по света. Годишно в града загиват около 130 души на 100 000 души. До 2008 година броят на убитите в града за година надхвърли 3000 души.

  1. Розенгорд, Швеция

Мюсюлманското гето, наричано “Малкото Могадишу” има собствени правила в иначе подредена Швеция. Наричат го така, заради многобройните сомалийци, които живеят тук. Повече от 30 години тази общност налага реда в гетото. Нелегална търговия с оръжия и наркотици, както и редовните кървави сблъсъци са част от ежедневната картина в града, където мюсюлманите спазват писаните и неписани правила, за да оцелеят в този ад.

  1. Салвадор, Бразилия

Освен с красивите си плажове и зашеметяващи небостъргачи, в този град е процъфтява детското джебчийство. Което от своя страна се превръща в доходоносен бизнес за престъпните кланове, благодарение на множеството изоставени деца, които нямат друг избор за оцеляване, освен да работят като джебчии.

  1. Детройт, САЩ

Някогашното административно сърце на Щатите, днес представлява грохнал великан. Основан през 1701 г от търговци на кожи, града става известен като Меката на автомобилостроенето. До 1800 г местните индианци са избити, за да отстъпят място на френските мисионери, но във владение на Великобритания. През 1896 г  Хенри Форд основава компанията си тук. Сухият режим превръща едноименната река Детройт в канал за контрабанден алкохол. След това от тук тръгват белите расисти от Ку Клукс клан. След ВСВ  по идея на правителството града се превръща във важен автомобилен център, като само за две години в града се заселват над 400 000 чужденци. Между 1973 – 1979 година заради срива в цената на петрола града започва своя упадък, като през 2013 година града обявява банкрут. Дори привличането на хазартния бизнес след 1973 г не спомагат града да излезе от рецесията.

  1. Кибера, Кения

На това място е опасно да си бял чужденец. Расизма е ежедневие, а местната власт се страхува да се намеси, за да не загубят живота си. Липсва канализация, водоснабдяване и електричество. Затова не е изненада, че безработицата е толкова разпространена.

 

 

(Visited 13 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!