7 факта за община Асеновград, които не знаем

община Асеновград

Община Асеновград се намира в Южна България и е една от съставните общини на област Пловдив. С площта си от 665,391 km2 заема 2-ро място сред 18-те общини на областта. Асеновград, който е център на общината, е най-големият град в Родопите и втори по големина в Пловдивска област. ЗАРАТА ви припомня някои позабравени или пък непознати факти свързани с общината.

1. Бакуриановата костница, която представлява църква-гробница към Бачковския манастир. В нея се намира единствения запазен портрет на българския цар Иван Александър – голям дарител и грижовник за манастира.

image0 (9K)

2. Резерват „Червената стена“ е най-големият биосферен резерват на територията на Родопите. В него може да намерите и единственото находище на венерино пантофче в България.

3. В Бачковския манастир Захари Зограф само за 7 месеца изписва над 600 фигури.

4. Село Врата е единственото в България, което се намира до три природни забележителности – тракийското светилище Белинташ, Караджов камък и Кръстова гора.

5. В село Долнослав се намират 20 чинара (платани), един от които е над 800 години.

6. Има един ден в годината, в който от чешмата до Рибната църква в Асеновград и от старинната чешма на Етнографската къща вместо вода започва да тече вино. Това е денят, в който се чества празникът Трифон Зарезан.

7. Филмът „Светият град – Асеновград“ е първият в света православен филм, представян в Европейския парламент в Брюксел.

(Visited 26 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!