7 факта за община Болярово, които не знаем

община Болярово

Община Болярово е разположена в югоизточната част на област Ямбол. С площта си от 667,881 km2 е 4-та по големина, което съставлява близо на 20 % от територията на област Ямбол. ЗАРАТА ви припомня някои позабравени или пък непознати факти свързани с общината.

1. 14 археологически обекта, 5 църкви и 5 крепости от Древността и Средновековието свидетелстват за богато минало.

2. В село Попово е роден националният герой Индже войвода.

3. Руженската гробница е най-ранната тракийска гробница, разкрита на територията на Българска Странджа, както и в цяла Югоизточна България.

7 факта за община Стралджа, които не знаем

4. През територията на днешната община минава един от античните пътища, които свързват Придунавието и Черноморието с Тракия, Беломорието и Мраморно море.

5. Едно от големите природни богатства на територията на общината са минералните води в село Стефан Караджово (с доказан лечебен ефект). По качествата си е равна единствено на водата в Карлови Вари в Чехия и Кисловодск в Русия.

6. Село Мамарчево е родно място на oснователят на българската отоневрология проф. д-р Атанас Кехайов, д.м.н. и създателят на българската паротитна ваксина проф. д-р Христо Одисеев.

7. Църквата в село Стефан Караджово е на повече от 250 години и в нея и до днес се пази купелът, в който е кръстен Стефан Караджа.

(Visited 24 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!