7 факта за община Брезово, които не знаем

Община Брезово е разположена в североизточната част на Южен централен район за планиране и административно принадлежи към област Пловдив. С територия от 465 кв.км, общината се нарежда на пето място в областта по този показател. ЗАРАТА ви припомня някои позабравени или пък непознати факти свързани с общината.

1. Името на Брезово няма нищо общо с дървото „бреза“. В миналото Брезово се славело с многобройните стада абрашести биволи. Носило е името Абрашларе. Било е кръстено на тези абрашести биволи, или на български „брези биволи“ – черни с бяло на челото. Оттам произхожда името на Брезово.

image0 (9K)

2. От Брезово е голямата театрална и киноактриса Цветана Манева.

3. На територията на община Брезово има 5 мегалитни паметника, 16 църкви, 5 самодейни групи по фолклор, 16 Народни читалища и 16 музейни сбирки в читалищата, 16 ловни дружинки и 4 стадиона.

7 факта за община Асеновград, които не знаем

4. В село Свежен се намира родната къща на семейство Серафимови, която е най-старият архитектурно-исторически обект в селото и е на повече от 300 години. Уникалното в нея е, че тя е без прозорци, има автентично огнище и скривалища, които е използвал Васил Левски.

5. На територията на общината има 82 язовира с обща повърхност над 7000 дка.

6. През 70-те години в село Пъдарско е построен един от най-големите и мощни радиопредавателни центрове в България. От тук са се излъчвали Радио България и програма Хоризонт. От същото място са били заглушавани и западните станции Радио Свободна Европа, Би Би Си, Гласът на Америка, Дойче веле. В станцията работи и уникална за страната ни въртяща антенна система ПА А30-31 с възможност за избор на насочеността на излъчване. На 1 февруари 2012 г. Радио България прекрати излъчванията на къси вълни, по-късно през същата година антенните съоръжения са демонтирани.

7.  В брезовското село Зелениково е изградена най-голямата розоварна на Балканския полуостров. Това е единствената напълно съхранена и автентична розоварна в България, обявена за паметник на културата.

(Visited 61 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!