7 факта за община Ивайловград, които не знаем

община ивайловград

Община Ивайловград се намира в най- югоизточната част на Хасковска област. Заема територия от 815 км2 и се нарежда на 3-то място в областта по този показател. ЗАРАТА ви представя няколко интересни и малко известни факти.

1. Царството на орхидеите е разположено край Ивайловград. Защитената местност Ликана e единственото място в България и едно от малкото в света, където се среща диворастящата орхидея „Дремников главопрашник“. Местността „Ликана“ се намира в землището на село Свирачи.

image0 (9K)

2. Общо в общината има 50 паметника на културата, от които 6 архитектурни, 18 археологически и 26 църкви с уникални стенописи.

3. Ивайловград е наследник на средновековния град-крепост „Лютица”. Известен е още с имената “Мраморният град” и “Цитаделата на Калоян”.

7 факта за община Стамболово, които не знаем

4. Погребан град лежи в подножието на ивайловградското село Хухла. Огромен подземен град от тунели и водопади. Подходите към него обаче се пазят в строга тайна от малцината просветени в мистериите. Легендата гласи, че това ще стане, когато „Дочакаме по-добри времена”. Селото е уникален археологически комплекс и е известно със своите мистерии.

5. Единствено в Ивайловградския край масленицата е сладка. Там тя се прави с брашно, захар, масло и сусам. Прилича на баклава със сусам.

6. Ивайловград е единственият град в България, от който, отправяйки се право на север, се стига до Гърция.

7. През 1914 г. в Ивайловград е създаден самодеен театър. Първата играна пиеса на сцената му е „Нещастна фамилия“ на Васил Друмев.

(Visited 59 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!