НАЙ-НОВИ:

7 факта за община Калояново, които не знаем

община Калояново

Община Kалояново е обособена като самостоятелна административна единица през 1979 г. Разположена в северната част на Горнотракийската низина на площ 347 кв. км. Общината е част от Пловдивска област и включва освен общинския център Калояново още 14 села. ЗАРАТА ви припомня някои позабравени или пък непознати факти свързани с община Калояново.

1. Уникална традиция „бой с кална мацилка” в селата Житница и Дуванлии – в срядата след Заговезни се цапат с кал, за да са здрави и да имат повече деца. В уникалния обичай децата и младежите се дегизират със страшни маски, стари дрехи и прът с кален парцал. Веселите групи обикалят къщите и цапат всички, със или без тяхното желание.

2.Село Ръжево е споменато в разкази на Ангел Каралийчев.

Най-известният ръжевец е старият кмет на село Ръжево Дядо Иван Брадата от „Грехът на дяда Ивана“. В този разказ дядо Иван Брадата се представя пред райския ключар Свети Петър, който вади една везна и започва да мери греховете и добрите дела на кмета. Свети Петър слага на блюдото на греховете една малка капчица, а Дядо Иван започва да пълни блюдото на добрите си дела. Но блюдото с греха си остава по-тежко. Капчицата е сълзата, която един слепец пролял, когато пийналият кмет вместо милостиня пуснал в ръката му камъче и му казал „На, от него аз цял мост направих!“. В резултат на претеглянето дядо Иван навежда глава и поема надолу към пъкъла. В друг разказ „Жълтици“ ръжевци начело с Дядо Златан молят чрез Свети Петър Дядо Господ от небето вместо дъжд да валят жълтици. Но лакомията им ги погубва и се налага отново да се молят, този път за вода.

7 факта за община Брезово, които не знаем

3. В землището на село Бегово случайно е открито първото колело използвано от древните хора за транспортни цели, което е с 1000 години по-старо от това открито в Месопотамия.

4. Почти цялата територия на община Калояново е усвоена за земеделие.

5. В село Дълго поле почти на всяка улица в някоя от къщите има пещ.

6. Църква „Св. Георги” в село Черноземен притежава една от най-тежките камбани в България, която издава много специфичен звън.

7. Регионът на днешно Калояново е част и от най-ранната държавна организация в Древна Тракия – Одриското царство, което е основано през 5 век преди новата ера от цар Терес I (480-440). ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Коментарите са изключени.

Най-нови
Left Menu Icon