7 факта за община Камено, които не знаем

община Камено

Община Камено е разположена в югоизточната част на България. Административният й център град Камено отстои на 20 км западно от Бургас. Общината включва 13 населени места – общинския център град Камено и 12 села. Населението към 15.09.2021 г. наброява 12285 души. ЗАРАТА ви представя няколко интересни, но малко известни факти, свързани с общината.

1. Камено започва своя живот преди повече от 500 години. Най-старият средновековен документ, в който се споменава град Камено датира от 1498 г.

2. Името Камено е буквално преведено през 1934 г. от старото име Каялий. „Каикли”, „Каякли” на староарабски и персийски език тази дума означава „чернозем”, „земя-смолница”.

3. През 1969 година Камено е признато за село от градски тип. На 17 септември 1974 г. Камено е обявено за град, а на 26 януари 1979 г. за общински център.

4. Площта на Община Камено възлиза на 354,9 км² или 4,58 % от територията на Община Бургас.

7 факта за община Бургас, които не знаем

5. Тайнствени исполини, високи около 2 метра, са живели в средновековната крепост „Русокастрон“, която се намира край село Русокастро. За тях се разбра при откриването на некропол в подножието на крепостта. Некрополът е датиран от втората половина на ХIII век. Това е времето на унищожителните татарски нападения, след които по българските земи се заселват много кумани и алани. Археолозите свързват неизвестното исполинско племе именно с тях.

6. Във водохранилището на замъка на средновековния град Русокастро са открити над 50 рисунки-графити отпреди 700 години. Подобни са открити в Несебър, в църквите„Св. София“ и „Св. Богородица Перивлепта“ в Охрид, в някои пещери и скални манастири в Северозападна България.

7. На 18 юли 1331 г., край село Русокастро се състои една от последните велики исторически битки на Средновековна България – сражението между войските на Втората българска държава, водени от цар Иван Александър и тези на Византийската империя, предвождани от император Андроник III Палеолог.


image0 (9K)