НАЙ-НОВИ:

7 факта за община Карлово, които не знаем

община Карлово

Община Карлово е разположена в централната част на България и северната част на Пловдивска област на площ 1044 км2, и представлява 1 % от територията на страната. Тя е една от 20-те най-големи общини в България. Състои се от 4 града – Карлово, Калофер, Баня, Клисура и 23 села. ЗАРАТА ви представя няколко интересни, но малко известни факти за община Карлово.

1. В Карлово са родени Иван Ночев (1916 – 1991), участвал в изобретяването на двигателите на модула (достигнал до Луната) „Орел“ на „Apollo-11“и Христо Джапунов (1850 – 1908), конструирал машина за клечки за обувки, превърнала се в атракция на първото Българско изложение в Пловдив през 1892 г.

2. Село Богдан е значително по-дълго отколкото широко, точещо се в продължение на повече от 3 км, но на места само две къщи широко.

3. В литературата животът и битът в село Слатина най-добре са описани от Иван Вазов в романа „Под игото“- глава „Тлака в Алтъново“. Близък приятел на Иван Вазов бил поп Недялко-учител в еднокласното училище в Алтъново. Той му разказвал случки от живота в селото. Въз основа на тези разкази Вазов описва тлаката в Алтъново.

4. Традиционното ястие в село Васил Левски е прочутият „левчански курбан“. Консумира се с вилица.

5. Ракиджийницата в село Войнягово е имала шеговито название Фармацевтична фабрика „Костилка“.

6. Преди години от село Дъбене тръгнал известният сорт бяло зеле „Дъбене № 5″. Зеленчукът бяло дъбенско главесто зеле е бил регистриран през 1970-та в Българската академия на науките род № 5. Отглежда се само в това село.

7. Църква “Св. Архангел Михаил” в село Мраченик е една от най-старите в Карловската община. ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon