НАЙ-НОВИ:

7 факта за община Нова Загора, които не знаем

Община Нова Загора е част от Сливенска област. Тя е втората по големина община и обхваща територия от 876,9 кв.км. Общината е съставена от 1 град и 32 села. ЗАРАТА ви припомня някои позабравени или пък непознати факти свързани с общината.

1. Първият български велосипед е сред най-ценните експонати, които се съхраняват в Историческия музей в Нова Загора. Майстора колар от село Асеновец Гено Арабаджиев измайсторява велосипеда през 1880 г. и съоръжението става известно като „Паякът на бай Гено“.

2. Традиция са международния ловен туризъм и спортен риболов. Най-много посетители идват от Македония, Италия и Гърция.

3. На територията на общината има 156 културни паметници, като три от тях са с национално значение.

4. В района на Нова Загора има множество селищни могили, обитавани в продължение на хилядолетия. Броят им е 26.

5. Местността „Карапелит“ в село Коньово е известна с това, че тук расте най-голямата популация на летен дъб на Балканския полуостров.

6. Селищна могила Караново е един от най-значителните исторически обекти на Балканите и в Европа. Тук са застъпени всички праисторически епохи – от новокаменната до бронзовата включително. Археологическите разкопки се провеждат от 1936 г., а от 1984 г. те са и с международно участие, съвместно със Залцбургския университет, Австрия.

7.  Църквата „Свети великомъченик Георги“ в село Любенова махала е осветена от Иларион Макариополски, един от най-големите дейци за независимост на българската църква. ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

[post-views]

Коментарите са изключени.

Left Menu Icon