7 факта за община Опака, които не знаем

Община Опака заема крайната северозападна част на Търговищка област. В община Опака живеят 6882 души. Територията на Общината е 156 кв.км и съгласно последното административно деление в състава й влизат 6 населени места. ЗАРАТА ви припомня някои позабравени или пък непознати факти свързани с общината.

1. Опака е селище на територията на България от 1878 г. С държавен указ на 7 септември 1984 г. получава статут на град.

2. Раждането на селището се крие около ІІ век, когато в неговите земи заживяват траки от племето кробизи. През всичките тези времена, от ІІ век до наши дни, Опака се развива в едно и също землище.

3. Името на селището произлиза от латинската дума опакус – сенчесто място. Град Опака е разположен в сянката на хълмове.

4. Едно от най-специфичните ястия е раки. Представлява изсушени едри червени пиперки, пълнени с булгур и задушено зеле.

7 факта за община Павликени, които не знаем

5. Най-стария надпис на кирилица в света е край село Крепча. В скален манастир по стените на църквите и килиите има врязани кирилски, староеврейски букви и рунически знаци и рисунки. Два кирилски текста обаче са запазени добре и стават голямата сензация в науката. На единия от тях е отбелязана годината 921. От надписите край Крепча става ясно, че по същото време светият монах Антоний се е заселил в скалите и е основал манастир. Имал е и последователи, като Михаил, направил неговия надгробен надпис.

6. На територията на община Опака се срещат над 150 вида лечебни растения.

7. В землището на село Гърчиново е открита уникалната Гърчиновска бронзова матрица. Артефактът е намерен случайно през 1924 година и е датиран към края на V век преди Христа. Тя е единствена не само в България, а в света.

(Visited 13 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!