7 факта за община Павликени, които не знаем

община Павликени

Община Павликени е разположена в северозападната част на област Велико Търново и граничи с шест общини. Общината се състои от 20 населени места, сред които 2 града – Павликени и Бяла черква и 18 села. Населението на община Павликени наброява 23 513 души по постоянен адрес (22 959 души по настоящ адрес). ЗАРАТА ви припомня някои позабравени или пък непознати факти.

1. Наименованието на общинския център произлиза от „павликянството“ – религиозно християнско учение, появило се в средата на VII век, основаващо се на манихейството и богомилството.

 

2. Село Росица има интересна и специфична кухня. Бюрек с патица, баница „на гащи“ и рибена чорба са кулинарните шедьоври, с които посрещат. Само за това село е характерна баницата “на гащи”.

3. В село Дъскот е учредена уникална музейна сбирка, посветена на бившия държавен глава от социалистическото минало Тодор Живков и съпругата му д-р Мара Малеева.

4.  Църквата „Св. Архангел Михаил“ в село Лесичери е построена от учениците на Колю Фичето през 1873 година. Строена е няколко години от цялото население, а големите каменни колони, използвани за строежа, са докарани чак от Никополис ад Иструм. Тя е единствената в България, в която са изобразени чудесата на Свети Архангел Михаил.

7 факта за община Свищов, които не знаем

5.  Село Караисен е известно с първата битка, която през пролетта на 1868 г. четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа води с редовната турска армия в местността Чамкория. Селото влиза епизодично в литературата. В първа глава на „Немили-недраги“, описвайки интериора на кръчмата на Странджата, Иван Вазов казва, че на стената е висяла картина от битката на четата на двамата поборници с турците в караисенските лозя.

6. В историческия музей в Павликени се съхранява уникален вечен календар. Той е дело на съратника на Васил Левски – отец Матей Преображенски – Миткалото. Неговият вечен календар включва сложна система от букви, цифри, години и църковни празници и е бил изографисан върху стената на училището в с. Михалци. Интересен факт е, че така както е направен този вечен календар, е по Григорианския календар и съвпада всъщност с днешните християнски празници.

7. Павликенското село Бутово спи върху вулкан. Вулканът е изригвал от местността Чатала. В момента от подножието му извира вода с лековити свойства. В селото пък почти всяка къща използвала за градеж на дувари и кладенци черни вулканични камъни, които са здрави като диамант.

(Visited 66 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!