7 факта за община Полски Тръмбеш, които не знаем

община Полски Тръмбеш

Oбщина Полски Тръмбеш обхваща един град и четиринадесет села. Общината е разположена в североизточната част на Област Велико Търново. ЗАРАТА ви припомня някои позабравени или пък непознати факти свързани с oбщина Полски Тръмбеш.

1. За пръв път селището е споменато в османските регистри през 1430 г. с името Полски Търъмбеш. Назовава се с още няколко имена, но във всички има именния термин Тръмбеш. А самата дума „тръмбеш“ е от старославянски „тръмбя“, което означава подготовка на земята преди оран, т.е. почистването ѝ от треви, храсти, стебла и прочее.

2. Единственото село у нас с паметник на 10-те Божии заповеди и сбирка от Библии се намира на територията на общината. Над 120-годишна е най-старата библия в сбирката в село Иванча. В колекцията има библия, която е летяла в космоса, собственост на американски астронавт.

3. В Общинският исторически музей в град Полски Тръмбеш се намира най-старото датирано изображение на пентаграм в света. Пентаграмът е изобразен на дъното на червена керамична купа.

4. В Полски Тръмбеш е родена Емилия Гайдарджиева, първата жена в България – летец на реактивен самолет.

5. Известен специалитет е местната рибена чорба. Приготвя се от сладководни риби.

6. За първи път в община Полски Тръмбеш обществен радиоапарат се е появил през 1929-а година: Тогава село Страхилово е радиофицирано. През 1935-а година в село Куцина в читалището е вторият радиоапарат, който има в общината.

7. Едно от най-ранните неолитни селища в Европа е се намира в село Орловец в местността “Ада-кузу”.

(Visited 1 070 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!