7 факта за община Свищов, които не знаем

Община Свищов е разположена в най-северната част на област Велико Търново. Има 16 населени места с общо население от 34 028 души към 15.03. 2022 г. Град Свищов, административен център на община Свищов. ЗАРАТА ви припомня някои позабравени или пък непознати факти.

1. През 1853 г. в Свищов е основано Тайното общество от Г. С. Раковски. В устава му е залегнала идеята знамето на освободена България да е с 3 цвята – бяло, зелено и червено.

2. Църквата „Света Троица“ в Свищов е един от шедьоврите на Кольо Фичето. Камбаните на храма са дар от руския император Александър ІІ.

3. Проектант на сградата на първото българско читалище “Еленка и Кирил Д. Аврамови“ в Свищов е дядото на известния български музикант Кирил Маричков.

4. Гарата на село Драгомирово има своя уникална и тайна история. От там през 1922 г. е преминал великият американски писател Ърнест Хемингуей. Младият Хемингуей решил да се присъедини към армията в Първата световна война. Заминал на фронта като представител на Червения кръст. Впоследствие станал военен кореспондент. На фронта Хемингуей открил любовта, в лицето на медицинската сестра Агнес фон Куровски. Историята им обаче била много кратка, защото Ърнест бил ранен и получавайки награда за храброст бил принуден да се завърне в Америка. Именно в селото великият писател е изживял още една любовна тръпка – с дъщерята на гаровия началник на селото. И тази история станала култова. Защото е филмирана от българския режисьор Светослав Овчаров в неговата кинокартина – “Единствената любовна история, която Хемингуей не описа”.

7 факта за община Горна Оряховица, които не знаем

5. Дълги години в село Овча могила е имало конна база. В нея се отглеждали състезателни коне, които са участвали в много състезания в страната. Конете са участвали в заснемането на филма „Хан Аспарух“ с ездачите си. Кобилата Ледена участва във филма „Иван Кондарев“, яздена от Стефан Данаилов.

6. В околностите на днешния град по римско време е съществувало селище под името Нове (Novae), основано от император Веспасиан. Тук се настанява Осми Августов легион, преименуван по-късно на Първи Италийски легион (най-верният легион на императора).

7. Цветан Радославов е роден в град Свищов през 1863 г. Композира песента „Горда Стара планина“, която по-късно през 1905 г. е обработена от композитора Добри Христов, а през 1964 г. се превръща в химн на България.

(Visited 50 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!