7 факта за община Созопол, които не знаем

Община Созопол е разположена в централната източна част на Бургаски окръг. От общо 51-километровата брегова ивица – 17.1 км са заети от пясъчни плажове. Населението живеещо но територията на Общината възлиза на 13443 души. Като административно устройство общината обхваща 12 населени места. ЗАРАТА ви припомня някои позабравени или пък непознати факти свързани с общината.

1. Община Созопол е най-старият град по българското черноморско крайбрежие. Най-ранното селище в района възникнало в края на 5 век преди Христа.

2. Созопол е основан през 610 г. пр. Хр. от преселническа група йонийски гърци. Нарича се Аполония Понтика.

3. На по-малко от километър северно по права линия от стария град на Созопол се намира най-големият български черноморски остров – остров „Свети Иван“.

4. Созополис е името, което градът получава през ІV в. след Хр., а в превод на български името означава – “град на спасението”.

7 факта за община Руен, които не знаем

5. На входа на църквата “Свети Зосим Созополски” е вградена паметна плоча на жена, живяла в древния град Аполония през V век преди Христа. Храмът е посветен на светецът покровител на града.

6. Остров Свети Кирик се намира на 250 м от Созопол. Площта му е около 80 дка. Това е единственият остров по нашето Черноморие, свързан с континента чрез вълнолом.

7. В града се намирал голям храм на бог Аполон. През VII в., пр. Хр. в Аполония Понтика е издигната 13,2 м. бронзова статуя на бог Аполон – най голямата за времето си в античния свят. Изработена е от атинския скулптор Каламид.

(Visited 11 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!