7 факта за община Средец, които не знаем

Община Средец е една от най-големите териториално-административни единици в страната и заема 6-то място по площ от всичките 265 общини на България. Територията й е 1149 кв. км, което представлява 15% от общата площ на област Бургас. Град Средец е административен център на общината. ЗАРАТА ви припомня някои позабравени или пък непознати факти свързани с община Средец.

1. За първи път селището е споменато в пътепис през 1595 г. под името Карабунар. Това име носи до 14 август 1934 г., когато е било преименувано на Средец. На 1 юни 1950 г. селището е преименувано на Грудово в чест на комунистическия деец и бивш кмет на селото (1923) Тодор Грудов. След това с президентски указ е върнато старото му име Средец, считано от 23 януари 1993 г. Селището има статут на град от 6 февруари 1960 г.

2. Село Дебелт се намира на 8 км източно от град Средец и е част от Античниата колония Делтум. Тя е основана в края на 70-те години на І-ви век след Христа. Тук е единственият на балканите, проучен средновековен митнически комплекс с църква. Предполага се, че в нея Борис I приема християнството.

3. Единственият манастир в Странджа планина, южната част на Бургаски регион – манастирът “Живоприемний източник” или наричан още “Света Петка“, е разположен на територията на Общината, край село Голямо Буково.

4. Село Варовник е разположено в западното подножие на връх Близнаци (Икисчии). Това е единственото място в цяла Странджа, от където могат да се наблюдават между 17 и 19 селища към вътрешността на страната, включително нефтохимическия комбинат и самия Бургас, както и светлините на пристанищния фар в ясна нощ (35 км по въздух).

7 факта за община Созопол, които не знаем

5. През 1892 – 1893 г. в училището в село Варовник преподава писателят Антон Страшимиров. От тамошните си литературни прототипи и сюжети писателят създава едни от най-хубавите си художествени произведения, като използва различни псевдоними в наименованието на селото – Кочалово, Миленово, Подвис, а в един от очерците си го нарича “моето орлово гнездо в Странджа”.

6. В село Драчево е родена странджанската народна певица Комня Стоянова – основател и солист в Държавния ансамбъл „Филип Кутев“, София. С ансамбъла и като солистка пее в много европейски страни и САЩ. Записва много песни в БНР и Балкантон.

7. Църквата „Рождество Христово“ в село Долно Ябълково е изографисана от иконописеца Зограф Никола. В нея се помещава уникална икона на Рождество Христово.

(Visited 48 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!