7 факта за община Стамболово, които не знаем

община стамболово

Община Стамболово е гранична между областите Хасково и Кърджали. Състои се от 26 населени места. В общината има 6 училища, 10 детски градини, 10 читалища. ЗАРАТА ви представя няколко интересни и малко известни факти.

1. На територията на община Стамболово има общо 243 водоема.

image0 (9K)

2. В село Рабово се намира уникалното „възкръсващо цвете“ на Орфей. Установено е, че родопският силивряк е предледников реликт, като съществуването му датира от преди около 2 милиона години. Включен е в червената книга на България.

3. Край село Кралево се намира първата 7-стенна мюсюлманска гробница на Балканите. Гробницата се използва и като християнски храм.

4. Фолклорната група от село Жълти бряг при НЧ „Съзнание 1980“, община Стамболово е сред чудесата на България.

7 фактa за община Симеоновград, които не знаем

5. С „Нов огън“ в село Царева поляна са се борили с епидемиите. На Гумаровската чешма край селото, според стар обичай, при големи епидемии, на това място се е палел нов огън. Преди това в селото са се гасели всички други огньове. Двама мъже с различни имена от останалите жители триели две сухи сливови дървета едно в друго с прахан, докато се възпламенят. След това всеки човек от селото вземал в дома си от този огън. За последен път в Царева поляна са палили „нов огън“ през 1942 година.

6. В село Царева Поляна е роден д-р Кольо Евтимов, един от най-големите специалисти офталмолози в България, който е основател на методиката за микрохирургия на окото и трансплантация на роговицата.

7. Малцина знаят, че в община Стамболово има уникален каньон, известен е като „Шейтан дере”. Според геолозите, природният феномен е резултат от застиналата на това място лава от северната периферия на близкия отдавна загаснал вулкан Св. Илия.

(Visited 92 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!